Cena Pavla Kouteckého: Od Granady po Sibiř

Praha – Ze stovky dokumentárních filmů, které se uchází o Cenu Pavla Kouteckého, vybrala pětičlenná porota sedm: For Semafor, Medvědí ostrovy, Nesvatbov, Pozemšťané, koho budete volit?, Vše pro dobro světa a Nošovic, Česká Granada a Filmař, podivín, fanoušek. Jeden z nich bude v pondělí 6. června v pražském Divadle Archa vyhlášen vítězem pátého ročníku ocenění.

„Z celkového počtu sta přihlášených dokumentárních filmů bylo předvybráno třicet osm filmů, ze kterých jsme pak po dlouhé diskusi vybrali sedm do nominací, o absolutním vítězi budeme ještě diskutovat,“  uvedla scenáristka Irena Hejdová po zasedání poroty. "Měli jsme možnost vidět desítky velmi dobrých filmů, konkurence je velká, čeští dokumentaristé mají velký záběr témat i oblastí, které se svými štáby navštěvují. I v nominacích se pohybujeme od Sibiře pro Granadu," doplnil ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab.

Pětičlenná porota, v níž zasedl kromě Ireny Hejdové také například režisér Radim Špaček nebo ředitelka festivalu Jeden svět v regionech Lenka Lovicarová, se také shodla na tom, že jim české dokumentární filmy připadají v porovnání s českou filmovou hranou tvorbou daleko rozmanitější a opravdovější.

Ve výběru letošních filmů jsou filmy ostřílených režisérů, které se objevily v distribuci, snímky určené jen pro televizi i nezávislý dokument, který nevznikl v koprodukci s televizí či jinou velkou společností – Česká Granada, syrový dokument, v němž Jan Papoušek těží ze čtyřměsíčního pobytu v prostředí české drogové komunity v Granadě. Mezi nominovanými je mimo jiné i režisér Martin Ryšavý (Medvědí ostrovy), který vyhrál Cenu Pavla Pouteckého v loňském roce s filmem Země snů.

FOR SEMAFOR (režie: Miroslav Janek)
Celovečerní dokument z produkce HBO - „hudební road movie s dvaceti zastávkami“ - dokumentuje výjimečnou akci, jejíž protagonisté se v reálu nikdy nesejdou pohromadě. Natáčelo se na podzim 2009, kdy se na různých místech pustilo celkem 23 muzikantů a kapel do akce s názvem FOR SEMAFOR.

MEDVĚDÍ OSTROVY (režie: Martin Ryšavý)
Ve filmu Medvědí ostrovy navazuje Martin Ryšavý na své předchozí projekty zaměřené na oblast ruské dálnovýchodní Republiky Sacha (Jakutie). Film se věnuje lidem z nejodlehlejší části tohoto území, kterou je Nižněkolymský okres, především pak obyvatelům rezervace ledních medvědů, nacházející se na Medvědích ostrovech ve Východosibiřském moři.

NESVATBOV (režie: Erika Hníková)
Sociální inženýrství 21. století. Dokument s podtitulem Srdci se nedá poroučet natáčela Erika Hníková (Ženy pro měny, Sejdeme se v Eurocampu) ve slovenské vesnici, která pomalu, ale jistě vymírá. Její starosta se ovšem nechce vzdát a snaží se dát dohromady „nezavrabčené“ třicátníky. 

POZEMŠŤANÉ, KOHO BUDETE VOLIT? (režie: účastníci dokumentární dílny o. s. Inventura a Linda Jablonská)
Režisérka Linda Jablonská natočila s účastníky tvůrčí skupiny občanského sdružení Inventura, které podporuje tvorbu lidí s mentálním handicapem, dokument mapující veřejný prostor před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2010. Jejich zdánlivě banální otázky často míří k jádru věci a jejich rozhodování o tom, který lístek nakonec vhodí do volební urny, představuje modelovou situaci, v níž se ocitá řada dalších lidí.

VŠE PRO DOBRO SVĚTA A NOŠOVIC (režie: Vít Klusák)
Režisér Vít Klusák se vypravil do moravské vsi Nošovice tři roky poté, co zde byla otevřena továrna automobilky Hyundai. Její výstavbu provázely konflikty a vyhrocené emoce, pro některé obyvatele jde stále o citlivou kapitolu, pro jiné už uzavřenou.

ČESKÁ GRANADA (režie: Jan Papoušek)
Syrový dokument těží ze čtyřměsíčního pobytu v prostředí české drogové komunity v Granadě. Autorské svědectví o životě na ulicích, ve squatech a granadských jeskyních provázejí osobní výpovědi jednotlivých aktérů.

FILMAŘ, PODIVÍN, FANOUŠEK (režie: Kateřina Mikulcová)
Animátor a kreslíř Josef žije ve světě filmu a divadla. Jeho každodenní život je chaotický, má lehký mentální handicap. Hravý a občas drsný film o tvůrčím talentu je rámovaný prací na Josefově novém filmu.

Letos poprvé organizátoři ceny představí nominované snímky na veřejných projekcích od čtvrtka 2. června do neděle 5. června v kině Světozor a v rámci projekcí pod širým nebem v parku na Letné nedaleko Letenského zámečku. Kino Světozor bude uvádět nominované filmy ve čtvrtek a pátek vždy od 18 hodin za vstupné 50 korun, noční projekce na Letné proběhnou v pátek a sobotu od 21 hodin a budou zdarma.

Vydáno pod