Za Billyho the Kida jsou lidé pořád ochotni zaplatit

Denver – Za dva miliony dolarů (34,3 milionu korun) se v noci na dnešek prodala v aukci zřejmě jediná dochovaná originální fotografie proslulého pistolníka z Divokého západu Billyho the Kida. Výsledná cena podle serveru DenverPost.com dalekosáhle překonala očekávání aukční síně, která odhadovala, že kupec za ferotypii, tedy za snímek na plechové desce, zaplatí 300 tisíc až 400 tisíc dolarů (5,2 až 6,9 milionu korun). „(Fotografie) je označována za svatý grál sběratelů,“ upozornil Brian Lebel, který aukci, na níž se objevily i další předměty z Divokého západu, zorganizoval. „Je to pravděpodobně nejvýznamnější historický snímek jednoho z nejvíc neslavně proslulých lidí na světě,“ dodal. Snímek pořídil v roce 1879 nebo 1880 fotograf ve Fort Sumner v Novém Mexiku. Původně byly originály čtyři, protože známý desperát se nechal vyfotit fotoaparátem se čtyřmi čočkami. Jeden snímek shořel, další dva jsou pokládány za ztracené.

Billy the Kid, jehož vlastní jméno bylo Henry McCarty, se stal nechvalně známým už za svého života. V roce 1881, kdy mu ještě nebylo ani třicet let, ho ze zálohy zastřelil šerif okrsku Lincoln Pat Garrett, poté co pistolník uprchl z vězení, kde čekal na trest smrti za zabití šerifa Bradyho.

Slavný psanec inspiroval několik filmů. Koncem loňského roku se o něj znovu zvedl zájem, když tehdejší guvernér Nového Mexika Bill Richardson uvažoval o tom, že by pistolníka posmrtně omilostnil. Proti záměru se ale ozvali Garrettovi potomci, kteří případnou milost považovali za pošlapání památky svého předka. Richardson nakonec Billymu the Kidovi posmrtný pardon neudělil.