Podzemní blues zaostří na společenský marasmus

Praha – Divadlo Komedie zakončí sezonu premiérou hry od dramatika a spisovatele Petera Handkeho Podzemní blues. Inscenaci připravil Dušan Pařízek. Na prknech Komedie se sešli herci Martin Finger a Boleslav Polívka coby dva rozhněvaní muži nad pokrytectvím a lhostejností současné společnosti. Hra je intimní a (sebe)kritickou úvahou o bezmocném hněvu, který se člověka zmocňuje při pohledu na nekultivovanost a lhostejnost současné společnosti. Toto melancholické blues je generačním soubojem dvou výjimečných herců, kteří si většinou vystačí sami.

Poslední divadelní hra rakouského skandalisty Petera Handkeho zakončí zřejmě předposlední sezonu pražského Divadla Komedie. Melancholické blues je generačním soubojem dvou výjimečných herců, jejichž filipika je úderná, záběr sarkastických slovních útoků široký a výdrž bezmezná. Lítý boj „dvojhlasu“ Martina Fingera a Boleslava Polívky nemůže mít vítěze. Tito spolu- a protihráči se prostřednictvím textu jednoho z nejlepších autorů současnosti zaměřují na politický a společenský marasmus našich dnů, aniž by zapomínali na existenci úsměvu.

Bolek Polívka je ideálním protiháčem

„Myslím si, že dramaturgicky dopadlo velice dobře, nastavit to zrcadlo způsobem naprosto špičkovým. Člověk, který ten náš repertoár zná a může jako představitel jiné divadelní poetiky glosovat to, co my děláme, noblesním způsobem a s obrovským nadhledem, je pro Martina Fingera úplně ideálním protihráčem. Myslím si, že toto spojení je do jisté míry jedním z velkých kladů této inscenace,“ popisuje režisér inscenace a umělecký šéf divadla Komedie Dušan Pařízek.

(* 6. prosinec 1942, Griffen, Korutansko), je rakouský spisovatel a překladatel. V roce 2009 byl oceněn literární Cenou Franze Kafky.

Uvedením Handkeho inscenace Podzemní blues podle Pařízkových slov divadlo smazalo dluh, který vůči autorovi cítilo. Podzemní blues se částečně také obrací na diváky, stejně jako proslulé Spílání publiku. „Handke se po mnoha letech vrátil zcela vědomě ke svému životnímu úspěchu, k tomu Spílání, a nastavil sám sobě zrcadlo… Kdo si tolikrát uzurpoval právo lidem kázat, napravovat svět v obrovských monolozích, komplikovaných textech, mluvit o tom, jak se politická a společenská situace nevyvíjí úplně ideálně, musí být s to vydržet i kritickou reflexi, která se zabývá právě jím. Ten text vlastně skýtá dokonalé možnosti, abychom bilancovali a zpochybnili i naše postoje i to, k čemu jsme se dopracovali v minulosti,“ vysvětluje.

Divadlo Komedie čeká pod vedením Dušana Pařízka možná poslední sezona. Hrozí totiž, že soubor na konci příští sezony k 31. červenci 2012 kvůli financím definitivně zanikne. Prozatím jediné pražské reprízy Podzemního blues se budou konat 27., 28. června a 1. července 2011 vždy od 20:00 hodin v Divadle Komedie.

Vydáno pod