Whitesnake a Judas Priest - koncert jen pro tvrďáky

Praha - Vystoupením hardrockové skupiny Whitesnake začal v téměř zaplněné pražské O2 areně svátek příznivců tvrdé hudby. Po britské kapele se zpěvákem Davidem Coverdalem se v rámci údajně posledního koncertního turné s názvem Epitaph Tour představili klasici metalu Judas Priest, kteří spolu například s Iron Maiden nebo Saxon dali počátkem 80. let vzniknout směru označovanému jako „nová vlna britského heavy metalu“, jejíž ohlas trvá dodnes. V O2 areně se podle pořadatelů sešlo 13 tisíc příznivců diváků.

Kapela Whitesnake v České republice vystoupila již několikrát.Poprvé to bylo v roce 1997 při světovém turné k albu Restless Heart. Naposledy v Česku Whitesnake zahráli před třemi lety před několika tisíci fanoušků na stadionu v Karlových Varech.

Pražský koncert začali Whitesnake s Coverdalem, který působil v legendárních Deep Purple, staršími skladbami Best Years, Give Me All Your Love či Love Ain't No Stranger. Stejně jako na svých předcházejících koncertech aktuálního turné představili také své nové, již jedenácté, studiové album Forevermore. Během více než hodinového vystoupení dostali prostor na svá sóla kytarista i bubeník a publikum všech generací vyslechlo na závěr velké hity Here I Go Again a Still Of The Night.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Dvojkoncert pokračoval show kapely Judas Priest, která se představila skladbou Rapid Fire z jejího zásadního alba British Steel. Tomu odpovídalo i jeviště plné ohňů a železných řetězů připomínající ocelárnu, které vévodila tabule s nápisem Welcome To the Home of British Steel.

Skupina dorazila v sestavě, kterou vedle kytaristů Glenna Tiptona, basisty Iana Hilla a bubeníka Scota Travise tvoří nový kytarista Richie Faulkner. Ten nahradil K. K. Downinga, který ze sestavy před pár týdny definitivně odešel. Jednatřicetiletý Faulkner hrál v minulosti mimo jiné s britskými Voodoo a v kapele Lauren Harrisové, dcery baskytaristy Iron Maiden Steva Harrise.

Judas Priest, kteří ke každé ze dvou desítek zahraných písní nabídli jinou projekci, světla a efekty, zahráli své největší hity jako Metal Gods, Breaking the Law či Painkiller. Z debutového alba s názvem Rocka Rolla, které vyšlo v roce 1974, zazněla píseň Never Satisfied, poslední tři roky staré řadové album Nostradamus reprezentovala skladba Prophecy. Nadšené publikum si vytleskalo několik přídavků.

  • Whitesnake / David Coverdale autor: Kateřina Šulová, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2677/267690.jpg
  • Judas Priest / frontman Rob Halford (O2 arena, Praha, 2011) autor: Kateřina Šulová, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2677/267688.jpg