Hudební festivaly – příležitost k odcivilizování

Praha – „Důvod, proč spousta lidí, kteří třeba ani jinak na koncerty nechodí, jezdí na festivaly, je ten, že se tam tak nějak odcivilizují. Když člověk chodí už druhý den v bahně a pije pivo z kelímku, tak se uvolní a přestane řešit spoustu věcí,“ domnívá se hudební publicista Pavel Kučera. Spolu s promotérem Davidem Urbanem byl hostem první červencové Kulturamy, která se ve všech příspěvcích věnovala letním hudebním festivalům. Mimo jiné nabídla i rozhovor s kapelami 30 Second to Mars a Gogol Bordello.

„Musíte mít určitou reputaci, být zajímaví a také mít docela dost peněz,“ shrnul Urban podmínky, jaké musí festival splňovat, aby na svůj program získal některou ze světových hudebních hvězd. Navíc musí organizátoři počítat s konkurencí velkých zahraničních festivalů, které všechny tyto předpoklady splňují. Jako například legendární Glastonbury, které nedávno skončilo.

Jinak ale spíše nabídka převyšuje poptávku, zejména v případě tuzemských kapel. „Je jich tolik a jejich využití na českém trhu je tak mizerné, že by neměl být problém je získat,“ domnívá se Urban. Mimo to je pro hudebníky hraní na festivalu i dobrou reklamou. Poslechnout si je mohou i ti, kteří se nevypravili přímo na ně. „Máte třeba kapelu, která jezdí turné po Evropě, po klubech na ni chodí dvě stě, tři sta lidí a najednou mají možnost hrát pro pět, deset tisíc,“ doplňuje Urban.

Kulturama (zdroj: ČT24)

K nejnavštěvovanějším festivalům v Česku patří metalové – Sonisphere nebo Masters of Rock, oblíbený je také Rock for People nebo Colours of Ostrava, na kterém hudební kritici většinou chválou nešetří.

„Mají velmi zajímavě dělaný line-up. Nestaví na megahvězdách. Dovolí si dát na hlavní pódium, kde sedí osm tisíc lidí, někoho, na koho by jinak přišlo pět set intelektuálů, a ti lidé jsou z toho nadšení. Tak před tím klobouk dolů. Navíc myslím, že úspěch má i proto, proč ho mají festivaly na Slovensku. Promiňte mi, Ostravo, ale v podstatě se tam během roku nic neděje,“ dodává k oblibě Colours Urban.

Ostravský festival začíná 14. 7., už teď se hudební fanoušci mohou vydat na také zmíněný Rock for People (2.–5. 7.). A za pár dní – 8. 7. – odstartuje další přehlídka z letní festivalové nabídky: putovní Hrady.cz.

  • Letní hudební festival zdroj: www.okorsestavou.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/909/90868.jpg
  • Colours of Ostrava zdroj: Colours of Ostrava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2623/262292.jpg