4 města + 3 jazyky + 64 autorů = 1 měsíc

Brno - Brno, Ostrava, slovenské Košice a polská Vratislav se zapojí do 12. ročníku Měsíce autorského čtení, podle pořadatelů největšího literárního festivalu v Česku. Každodenní sled autorských čtení odstartovali v pátek v Brně polský básník Jerzy Kronhold a český básník a publicista Lubor Kasal, jehož si v přímém přenosu mohli poslechnout také čtenáři webu ČT24. Na našich stránkách budou ve spolupráci s pořádajícím nakladatelstvím Větrné mlýny vysílána všechna vystoupení českých a slovenských literátů.

Festival má každý rok dvě dramaturgické linie - domácí a zahraniční. V předchozích letech hostil například autory z Kanady, Francie, Běloruska či Rakouska. Letos organizátoři přizvali k českým a slovenským literátům tři desítky jejich polských kolegů.

Všichni autoři - celkem jich je 64 - čtou ve svém mateřském jazyce. Překlady textů polských autorů v Česku, stejně jako českých ve Vratislavi, promítají pořadatelé na plátno za autorem.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Brněnský program, jehož dějištěm je tradičně Centrum experimentálního divadla na Zelném trhu, letos navíc doprovází takzvaný audiovizuální kabinet. Zájemci tam zhlédnou pořady České televize Brno věnované literatuře a podobně zaměřené archivní relace z brněnského studia Českého rozhlasu.

Měsíc autorského čtení se v posledních dvou letech rozšiřuje. Loni se poprvé všechny programy kromě Brna opakovaly také v Ostravě. Letos přehlídka poprvé překračuje hranice Česka a zážitek z autorského čtení přináší také lidem v Košicích a Vratislavi.

Z českých autorů se několikadenního putování po střední Evropě zúčastní například Jiří Gruša, Jaroslav Rudiš, Ivan Martin Jirous ve dvojici s Dášou Vokatou a J. H. Krchovský. Pomyslné poslední festivalové slovo má Pavel Kohout 3. srpna ve Vratislavi.

Z polských literátů přijede Henryk Grynberg, Ryszard Krynicki, Stefan Chwin, Bohdan Zadura, Piotr Sommer, Adam Wiedemann, Krysztof Varga nebo Mariusz Surosz, autor knihy Pepíci, pohledu na československé dějiny očima Poláka.

Měsíc autorského čtení 2011
Zdroj: ČT24/Větrné mlýny