Formanova Vanilka Dáša Zázvůrková

Praha – Za herečku se příliš nepovažuje. Jejím životním posláním je zpěv a pohybové divadlo. Přesto je Dáša Zázvůrková označována za objev jednoho z nejslavnějších českých režisérů Miloše Formana. Obsadil ji do jazzové opery Dobře placená procházka, a to rovnou do hlavní role Vanilky. „U Miloše Formana jsem spíš vyhrála takovou tou svou přirozeností, nejsem žádná 'hérečka',“ říká.

Dáša Zázvůrková se narodila v roce 1981 v Benešově. Je absolventkou Pedagogického lycea a pražské HAMU, obor nonverbální a komediální divadlo, studuje obor italianistka na filozofické fakultě. Jako zpěvačka hostovala v Čs. Rozhlase v pořadu Tobogán, s kapelou Golden Swing pravidelně koncertuje v pražské Redutě a od roku 2006 účinkuje v divadle Semafor.

Třetím rokem je Dáša Zázvůrková členkou sboru Hudebního divadla Karlín, účinkuje v nové hře pánů Karla Šípa a Josefa Náhlovského Blázinec, což je obdoba úspěšného představení Sanatorium. Jejím dosud nejvýznamnějším hereckým počinem je role Vanilky v jazzové opeře Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Dobře placená procházka v režii Miloše a Petra Formanových.

Rozhovor s Dášou Zázvůrkovou (zdroj: ČT24)

Dášina dobře placená procházka

Konkurz na roli Vanilky byl podle Dášiných slov velice náročný. „Trval asi rok, měl čtyři kola. To, že jsem tu roli získala, byla vlastně náhoda. Strašně hezká náhoda,“ podotýká skromně. Spolupráce s Milošem a bratry Formanovými ji obohatila a posunula dál. A co ji jeden z nejvýznamnějších režisérů naučil? „Být trpělivá. Hlavně Petr (Forman) se mnou měl ale těžkou práci,“ vyzdvihuje.

Původně chtěla studovat operu, nakonec studovala pantomimu u Borise Hübnera. „V osmnácti letech jsem zjistila, že by ze mě nebyla dobrá operní pěvkyně. A vždycky jsem koketovala se zpěvem spíš šansonovým, soulovým, a s pohybovým divadlem,“ popisuje. Podmínkou jejího přijetí na pantomimu pod Hübnerovým vedením bylo omezení jejích aktivit, aby se mohla plně zaměřit na studium.

  • Dáša Zázvůrková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2711/271072.jpg
  • Dáša Zázvůrková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2711/271073.jpg
  • Dáša Zázvůrková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2711/271068.jpg

V nové roli moderátorky…

… se Dáša Zázvůrková představí ve (staro)novém projektu České televize. Pokračování cyklu zesnulého režiséra Milana Růžičky Bílá místa nabídne opět zajímavé, ale prakticky neznámé historické skutečnosti. Pod režijní taktovkou Miloslava Kučery a se scénářem Šárky Maixnerové Horákové bude pořadem provázet společně s varhaníkem Robertem Hugem. „Na roli moderátorky se hodně těším, protože to jsem si ještě nikdy nezkusila. Bílá místa jsou pro mě něčím, čím si chci třeba i něco dokázat,“ dodává k jedné ze svých dalších aktivit.