V Muzeu 3000 si lze popovídat s vévodou Habsburským

Praha – Hořící zeď, listování Ďáblovou biblí nebo mluvící vévoda Habsburský přiblíží návštěvníkům nové budovy Národního muzea muzejní expozice budoucnosti. Výstava nazvaná Muzeum 3000 seznamuje s technologiemi, z nichž některé budou použity i v Pantheonu, až se za pět let veřejnosti po rekonstrukci opět otevře.

„Technologie určitě nikdy autentické předměty nahradit nemohou, mohou ale lépe vyprávět jejich příběhy,“ vysvětluje náměstkyně generálního ředitele NM Dagmar Fialová, v čem jsou interaktivní expozice jiné od těch klasických. „Snažíme se působit na všechny návštěvníkovy smysly nejen vizuálními vjemy, ale i zvukovými a dotykovými. Chceme, aby naše výstavy byly komplexním zážitkem,“ dodává.

Muzeum 3000 se zabývá celkovým zpracováním a realizací expozic i konkrétními řešeními průvodcovské techniky, zvuku nebo osvětlení. Například díky technikám moderního potisku materiálů je možné vyrobit dokonalé kopie dokumentů a knih, vzbuzující v návštěvnících dojem, že listují originálem. Vytváření 3D modelů pomocí 3Dscannerů si lidé v Muzeu 3000 mohou i sami vyzkoušet.

Technologie FogScreen zase umožní stát se součástí obrazu. „K vytvoření efektu využívá ultrazvuk a čistou vodu,“ popisuje technologii, která na výstavě například „zhmotní“ vévodu Habsburského nebo umožní projít ohňovou stěnou, Jan Neubauer.

Společnost Pavla Tumy prezentuje na výstavě 5D technologie. „Považujeme je za budoucnost v 21. století. Lidé dneska chtějí prožít silný příběh, vidět a slyšet něco, co prožijí všemi smysly. Centrální ideou našich projektů jsou právě lidské smysly, lidé si mohou příběhem doslova projít,“ vysvětluje.

S Tumovým názorem na nároky návštěvníků souhlasí i generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „Zvykli si na interaktivní řešení expozic a už jim nestačí prohlédnout si jen vitríny. Přiznejme si to, i když je ve vitrínách sebevětší vzácnost, je třeba ji doplnit o další prvky a nabídnout tak návštěvníkům možnost vnímat výstavu co nejvíce smysly,“ domnívá se.

Proto některé z prezentovaných technologií najdou lidé v nově vybudovaných expozicích v historické budově muzea. „V průběhu výstavy bude vyhlášena návštěvnická anketa o jejich využití. Návštěvníci tak mají možnost se zapojit do diskuze o tom, jak by měly expozice vypadat,“ upozorni Lukeš.

Muzeum 3000 mohou zájemci navštívit do 27. července.