Cigána vidělo romské premiérové publikum

Richnava - Film Cigán režiséra Martina Šulíka, který na festivalu v Karlových Varech dostal zvláštní cenu poroty, si odbyl slovenskou premiéru, která proběhla na louce u romské osady Richnava, kde film vznikal a jejíž obyvatelé v něm i hráli. Příběh romského chlapce, pomocí kterého by chtěl režisér alespoň trochu narušit stereotypy mezi majoritou a romskou menšinou, vidělo několik tisíc lidí včetně policie i místních romských hlídek.

Podle serveru kultura.pravda.sk dokonce Romové osadu uklidili a pyšně přivítali hosty z Košic, ze Spišské Nové Vsi a dalších poměrně vzdálených míst, mezi nimiž byli jak Romové, tak gadžové. „Bol to vynikajúci nápad zorganizovať premiéru filmu práve tu,“ řekl v rozhovoru pro server Košičan Ľuboš Bišto.

Reportáž Ladislav Kerekeše (zdroj: ČT24)

Richnavští Romové pojali promítání jako velkou společenskou událost, při které nechyběly ani romské kapely. Ačkoli film široké publikum zaujal, jeho dopad však pravděpodobně revoluční nebude. Přítomný režisér Šulík „své herce“ pozdravil a přítomným novinářům připomněl, že tito lidé jsou bez jakéhokoli vzdělání a kvalifikace. „Aj oni však túžia po lepšom živote a niektorí sa snažia vymaniť z tohto prostredia,“ uvedl režisér a upozornil, že vlastně o tom je celý film.