Vánoční dárek pro Česko: José Carreras

Praha - Slavný operní pěvec José Carreras před Vánoci přijede do Prahy. 10. prosince, pět dní po svých pětašedesátinách, vystoupí španělský tenorista v O2 areně. Poprvé se v Praze představil roku 1971 jako Alfréd ve Verdiho Traviatě, naposledy ho české publikum mohlo slyšet před třemi lety.

Legendární tenorista, jehož proslavily procítěné interpretace především Verdiho a Pucciniho děl, ale především mnoholeté působení v hvězdném triu Los Tres Tenores (Tři tenoři) spolu s Plácidem Domingem a Lucianem Pavarottim, se v Česku naposledy s mimořádným ohlasem představil v prosinci 2008 v Kongresovém centru Praha. I tehdy měl koncert vánoční atmosféru.

Vstupenky budou v prodeji v síti Sazka ticket během 14 dnů v cenovém rozmezí od 1100 do 6800 korun. „Ty nejlepší si mohou zájemci rezervovat už nyní na mailové adrese naší agentury,“ upozornila Vlaďka Brichtová z umělecké JV agentury.

Carreras ztvárnil na nejslavnějších operních scénách světa a po boku těch nejlepších operních pěvkyň přes šest desítek rolí. Spolupracoval přitom s neméně slavnými režiséry a dirigenty včetně Herberta von Karajana, který měl na jeho kariéru asi vůbec největší vliv. Do srdcí svých obdivovatelů se zapsal také statečným a naštěstí vítězným bojem proti akutní leukémii, která v 80. letech na čas přerušila jeho kariéru. Po uzdravení pěvec založil mezinárodní nadaci pro výzkum této choroby, které zároveň i předsedá.

Carrerasův široký koncertní repertoár zahrnuje přes 600 titulů nejrozmanitějších stylů, od baroka až k současné muzice. Jeho rozsáhlá diskografie zahrnuje přes 150 nahrávek. Objevil se i v hlavních rolích několika operních filmů.

Vydáno pod