United Choirs of Proms: Klasika očima obou stran Atlantiku

Praha – Součástí letošního festivalu Prague Proms jsou i dvě sborové noci. První z nich, United Choirs of Proms, nabídne klasiku. Vedle Mozartova Requiem tak zazní například Chichesterské žalmy Leonarda Bernsteina, vrcholná skladba autorova pro chlapecký soprán, smíšený sbor a komorní soubor. Spojené americké a evropské sbory slibují mimořádný zážitek i pohled na světovou klasiku očima obou stran Atlantiku dnes od 19:00 v Obecním domě.

Koncert navazuje na tradici Českého národního symfonického orchestru a Prague Proms. Ve „spojených sborech“ se představí 220 účinkujících, což je pro Obecní dům neobvykle velká masa lidí. „Je to logisticky hodně náročné. Normální počet je sto až sto padesát, pro který je to v Obecním domě koncipováno,“ vysvětluje spoluautorka a spoluorganizátorka koncertu Markéta Kohoutová. Podle jejích slov se tímto znásobením tak dokonalého nástroje, jakým je lidský hlas, násobí i energie a radost z hudby.

Ze zkoušky sboru informuje Oldřich Borůvka (zdroj: ČT24)

Chichesterské žalmy Leonarda Bernsteina zazní pod taktovkou amerického dirigenta Antona Armstronga. „Je to zábava, velká zábava,“ podotýká k velikosti sboru, „ale i velká čest,“ dodává. Asi nejznámějším Bernsteinovým dílem je muzikál West Side Story, právě v jeho žalmech lze najít i prvky z tohoto díla, kde se tak mísí i vlivy jazzu a rytmiky 20. století. Bernsteinovy žalmy zazní jako v pořadí druhá skladba po Mozartovu Requiem dnes od 19:00 v pražském Obecním domě.