Kam s epopejí? Nejspíš do jízdárny na Pohořelec

Praha - Slovanská epopej by mohla být dlouhodobě vystavena v jízdárně na pražském Pohořelci. Tuto variantu doporučila rada města, která se dnes zabývala nerudovskou otázkou: Kam s ní? Pět rozměrných pláten Alfonse Muchy je nyní umístěno v pražském Veletržním paláci, zbývajících 15 obrazů je na zámku v Moravském Krumlově. Praha je odtamtud chce letos na podzim přestěhovat do hlavního města. Vystaví je pak všechny ve Veletržním paláci, jízdárna by mohla být zrekonstruována nejdříve v roce 2015.

Radní posuzovali také variantu výstavby nového pavilonu na Letné nebo na Vítkově. Ty by si ale vyžádaly vysoké investiční náklady ze strany města.

Bývalá jízdárna jezdeckého pluku se nachází v Keplerově ulici, v současnosti ji využívá Správa Pražského hradu jako sklad. Praha by si chtěla objekt pronajmout. Podle Lukáše Kauckého, pražského radního pro kulturu a cestovní ruch, nevyžaduje tento záměr na rozdíl od dalších variant změny územního plánu. „Je vhodný i z toho důvodu, že umožňuje propojení místa s areálem Pražského hradu a kvalitní dopravní dostupnost,“ domnívá se.

Pavilon pro epopej na pražské Letné
Zdroj: ČT24/Portál hl. m. Prahy

Podle Kauckého město se Správou Pražského hradu už předběžně jednalo, nyní se musí vyjednat konkrétní podmínky. Praha by například musela Hradu nabídnout jiné prostory, do kterých by byly přemístěny předměty v současnosti uskladněné v jízdárně.

Pokud by bylo jednání s Hradem rychlé, mohla by být do konce roku vyhlášena architektonická soutěž. Po získání všech povolení by oprava mohla začít zhruba v létě 2013 a trvala by podle Kauckého minimálně rok a půl. Jaké náklady si rekonstrukce vyžádá, nedokáže zatím radní odhadnout.

Praha, nebo Krumlov? Rozhodnuto pořád není

Všechna plátna by chtěla Praha vystavit už od prosince ve Veletržním paláci, kde je v současnosti pět obrazů, patnáct jich bude převezeno z Moravského Krumlova, kam byly umístěny po druhé světové válce, na podzim. K vidění v Praze budou zhruba dva roky. Mezi městy vznikly kvůli stěhování epopeje ostré spory, ty se ale uklidnily po výměně vedení obou radnic.

Krumlovští nicméně stále doufají, že se obrazy v budoucnu vrátí na Moravu. Praha s tím nepočítá, dokud nebude zchátralý krumlovský zámek opraven. Majitelem zámku je společnost Incheba, kraj s ní jedná o možném pronájmu nebo odkupu památky. Zachování epopeje na Moravě si přeje i prezident Václav Klaus.

Návrat obrazů na Moravu Kaucký nevylučuje. O tom, co by s plátny bylo poté, bude Praha s Moravským Krumlovem a Jihomoravským krajem jednat. Bez dohody s Krumlovem nechce vedení města uvažovat ani o zapůjčení pláten do Tokia, o které Japonsko Prahu před časem požádalo.