Experti odmítají demolici domu na Václavském náměstí

Praha – Experti na architekturu a dějiny umění nesouhlasí s plánovanou demolicí domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze, vyzvali proto ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) k obnově řízení. Podle 13 profesorů, kteří podali k obnově řízení podnět, je totiž budova architektonicky a urbanisticky cenná. Odbor památkové péče pražského magistrátu má ale za to, že současný dům není ničím výjimečný. Rozhodnutí ministra Bessera demolici umožnit vyvolalo v minulých týdnech vlnu kritiky, nebezpečné je prý hlavně v tom, že staví ochranu investic soukromé firmy nad ochranu jedinečné památkové rezervace.

„Dům je důležitým článkem v historickém vývojovém řetězu české architektury a typickým příkladem dobového prolínání a syntézy stylů, zde novoklasicismu a kubismu,“ stojí v tiskové zprávě, kterou zaslala Václava Pštrossová z Ústavu dějin umění Akademie věd ČR, jehož členové jsou pod výzvou také podepsáni. „Jeho odsouzení k demolici by znamenalo neospravedlnitelný kulturní přečin v českém i evropském významu,“ varovali odborníci.

Ministerstvo kultury (MK) přijalo podle Evy Tiché z tiskového oddělení MK podnět k obnově řízení o demolici tohoto domu v pátek 15. července. „Nyní je tento podnět v procesu zpracování. Své stanovisko sdělí MK nejprve žadateli,“ upozornila Tichá. Odborníci podali podnět k obnově řízení, při němž ministr potvrdil stanovisko pražských památkářů schvalující demolici. Pro obnovu řízení se vyslovil například vedoucí Ústavu památkové péče na Fakultě architektury ČVUT Václav Girsa, ředitel Ústavu dějin umění Akademie věd Lubomír Konečný nebo vedoucí katedry dějin umění a estetiky Vysoké školy uměleckoprůmyslové Jindřich Vybíral.

Vedle akademiků se proti zbourání historické budovy v centru metropole postavila i veřejnost, v červnu demonstrovalo na Václavském náměstí několik stovek lidí. Na sociální síti Facebook se ke stránce „Nebourejte dům Václavské náměstí 47“ přihlásilo přes 2 300 lidí. Ministr Besser své rozhodnutí zdůvodnil tím, že chtěl respektovat doporučení resortní rozkladové komise, která navrhla umožnit demolici nárožního domu, dvorní části hotelu a torza bývalé Akciové tiskárny, jejíž fasáda zůstane zachována. Verdikt ministra je konečný a nelze se proti němu odvolat. Investor nyní musí požádat stavební úřad Prahy 1 o demoliční výměr. Zda jej dostane, není zatím jisté.

Podle projektu má mít novostavba ve tvaru písmene L tři podzemní a devět nadzemních podlaží. Bourat chce investor už letos v listopadu. V novostavbě by měla být dvě podzemní patra vyhrazena pro parkování, ve čtyřech podlažích mají být obchody, ve zbytku kanceláře. Dům je součástí jednoho z nejvýznamnějších prostranství Pražské památkové rezervace, památky světového kulturního dědictví UNESCO. Proti jeho zbourání se vyslovil i bývalý prezident Václav Havel, vadí mu i podoba chystané novostavby.

Vydáno pod