Čeští architekti zabodovali v Londýně

Brno – V soutěži London Olympic Games Information Pavilion, které se zúčastnilo několik stovek mezinárodních architektonických týmů, se mezi první desítkou umístili čeští architekti a zároveň absolventi a studenti Fakulty architektury z brněnského studia Kurtis + partners Vlado Hrivňák, Gabriel Sedlák, Marta Bímová a Iveta Kolláriková. Zadáním soutěže byl návrh dočasného informačního pavilonu na Trafalgar Square v Londýně.

Záměrem soutěže bylo podpořit architekty v posouvání hranic, najít a ocenit mistrovský design malého objektu spojujícího funkci, konstrukci, detail a ducha olympijských her, zviditelnit nové pohledy na navrhování informačního pavilonu a využít také metod trvale udržitelného stavění. Pavilon má sloužit k propagaci olympijských her v průběhu jejich konání v Londýně v roce 2012. „Soutěž byla organizovaná londýnskou architektonickou společností, které jde hlavně o vytvoření prostředí pro vyjádření talentů, idejí a určitých architektonických vášní,“ vysvětluje Iveta Kolláriková.

Podmínky byly podle slov Vlada Hrivňáka poměrně volné. „Šlo o to, přijít s nějakou novou myšlenkou, jak novým způsobem vyjádřit ducha olympijských her,“ doplňuje. Návrh českých architektů, který se dostal do nejlepší desítky, vkládá do náměstí motiv čtverce a kruhu, a upozorňuje tak na vztah mezi zemskou hmotou a božskou podstatou člověka. Pavilon je koncipován na základě kruhu, který představuje jednotu, dokonalost, osvícení, boha a věčnost. Prostorová forma pavilonu se tyčí nad náměstím a spočívá na hraně zvýšené platformy před Národní galerií, kde pavilon dosedá k zemi. Konstrukce pavilonu je z vysokopevnostní oceli, opláštěná hliníkovou skořepinou.

Rozhovor s Ivetou Kollárikovou a Vladem Hrivňákem (zdroj: ČT24)

„Pavilon zobrazuje božskou podstatu olympijských her, která ukazuje na potřebu člověka růst, ať už tělesně, nebo duchovně, a zároveň svou konstrukcí a odlepením se od země poukazuje na snahu překonávat hranice. K tomu byl doplňkem žlutý sloup zvýrazněný led diodami, na jehož vrcholu je umístěný admirál Nelson. Tento sloup zdůrazňuje světskou stránku olympijských her, a to vítězství jednotlivce. Vztah mezi těmito dvěma stránkami her byl náplní naší soutěže,“ dodává Hrivňák.

Zkušenosti získali studenti na fakultě, která je vede k práci na podobných ideových projektech. Právě nové ideje jsou hlavním cílem soutěže, ve které letos zvítězil portugalský tým, vítězný projekt totiž nebude realizován. „Ten úspěch pro nás znamená hlavně ověření si, že teoretické vědomosti, které jsme získali po čas studia, mají smysl a dokážeme je uplatnit v praxi,“ vyzdvihuje Hrivňák.