Cesta do ráje vede přes „filmovku“

Uherské Hradiště - Finský režisér Aki Kaurismäki a bosenský filmař Emir Kusturica, který se představí i jako hudebník, jsou zřejmě nejhvězdnějšími hosty, které může 37. ročník Letní filmové školy nabídnout. Diváci, kteří od 22. do 31. července zavítají do Uherského Hradiště, mohou ale spatřit řadu dalších filmových osobností, i když většinou „jen“ na plátně: Krzystofa Kieślowského, Billyho Wildera nebo Gustava Machatého. 37. ročník totiž diváky, alespoň tak slibuje slogan, vítá ve filmovém ráji.

Program největší nesoutěžní přehlídky v Česku zahájí v pátek ve 14:30 ve rekonstruovaném kině Hvězda český film Hlava-ruce-srdce režiséra a scenáristy Davida Jařaba. Souběžně v kině Mír poběží snímek Stalag 17, který odstartuje vůbec největší retrospektivu filmů amerického spisovatele, scenáristy, režiséra a producenta Billyho Wildera v České republice.

LFŠ bude oficiálně zahájena v sobotu v 18:30. Ve stejný den obdrží zvláštní cenu k životnímu jubileu režisér Otakar Vávra a večer výroční cenu AČFK srbský filmař Emir Kusturica, který by se právě na LFŠ měl se stoletým Vávrou setkat. „Málokdo ví, že studoval na pražské FAMU, a ještě méně lidí ví, že studoval v ročníku u profesora Vávry. Ten si jej oblíbil jako jednoho ze svých nejvyvolenějších studentů a Kusturica zase často odkazuje k Vávrovi jako ke svému učiteli,“ upozornil umělecký šéf LFŠ Pavel Bednařík.

Kusturica přijede na Slovácko v sobotu, v neděli se představí i v roli kytaristy ve své kapele The No Smoking Orchestra. Kusturicův program na festivalu je podle Bednaříka opravdu nabitý: „Bude také uvádět výběr svých filmů, včetně nejznámějšího snímku Underground. Taktéž bude mít lekci filmu a zároveň jsme pro něj připravili specialitu - fotbalové utkání.“

V dalších dnech budou hosty LFŠ například thajský režisér Apičatpong Vírasechakul, který loni získal za snímek Strýček Búnmí Zlatou palmu v Cannes, nebo finský režisér Aki Kaurismäki. „Připravili jsme jeho téměř kompletní retrospektivu, uvedeme jeho nový film Le Havre, který uvedl na festivalu v Cannes, zároveň se s ním budou moci diváci osobně setkat,“ upozornil Bednařík.

Návštěvníci filmové školy podle Bednaříka uvidí více než 400 programových bloků zahrnujích celovečerní i krátké filmy, besedy, přednášky, filmové lekce v podání významných hostů, performance, divadelní představení a koncerty.

Předpremiéru zde budou mít třeba dva projekty Roberta Sedláčka, tvůrce úspěšných snímků Muži v říji a Největší z Čechů. Půjde o celovečerní moralitu o nevyhnutelné spravedlnosti Rodina je základ státu a televizní snímek Sráči, který ČT uvede v roce 2012. Asociace českých filmových klubů, která festival pořádá, uvede několik titulů ze své distribuce. Mimo jiné snímky Věčný návrat a Orfeus, oba s Jeanem Maraisem v hlavní roli, a restaurovanou verzi básnického dramatu Krzysztofa Kieślowského Dvojí život Veroniky. Podobně jako na karlovarském festivalu bude promítnuta digitalizovaná kopie Markety Lazarové.

Specialitou je sekce připomínající desáté výročí teroristických útoků na Světové obchodní centrum v New Yorku věnovaná hrozbě terorismu. Návštěvníci uvidí i nejrozsáhlejší přehlídku rumunského filmu za posledních 20 let a tvorbu Fera Feniče, který také převezme cenu Asociace českých filmových klubů. Sté výročí narození Gustava Machatého připomene promítání jeho slavného Erotikonu s živým hudebním doprovodem. Více o programu na stránkách Letní filmové školy.