Rozhoupejte se v rytmu swingu

Praha -Milovníci swingu si dnes přijdou na své. Dnes od 20:00 na Staroměstském náměstí v Praze se uskuteční galakoncert k 85. narozeninám žijící americké jazzové a swingové legendy Tonyho Bennetta. Za doprovodu Big Bandu Gustava Broma na něm například vystoupí Jitka Zelenková, Felix Slováček, Peter Lipa, zpěvačka Dasha nebo Karel Gott. Vstup na akci, které se zúčastní i velvyslanec USA Norman Eisen, je zdarma.

Program bude z devadesáti procent složen z hitů Bennetta, který své 85. narozeniny, které připadají na 3. srpna, oslaví na koncertním turné. Zazní také skladby Deana Martina či Franka Sinatry. Koncertu se na pozvání organizátorů měla zúčastnit i Bennettova dcera Antonia, nakonec však dala přednost návštěvě turné svého otce. „Nápad uspořádat tuto akci jsem dostal před rokem, když jsem viděl fantastický Bennettův koncert a uvědomil si jeho životní jubileum,“ sdělil autor projektu a swingový zpěvák Jan Smigmator.

Bennett, kterého Sinatra před lety označil za nejlepšího zpěváka showbyznysu, se v Praze osobně představil v roce 1997 ve Velkém sále Lucerny. „Byl to takový trochu utajený koncert v rámci jazzového festivalu, přišlo málo lidí, ale Bennett hrál fantasticky,“ vzpomínala Jitka Zelenková, podle které je swingová hudba základem populární muziky a kdo ji zvládne, zpívá lépe i jiné žánry.

Na San Francisco vzpomíná i Karel Gott

Za svého oblíbeného zpěváka označil Bennetta také Karel Gott. „Jeho koncert v Lucerně mi bohužel utekl, ale byla na něm řada mých kolegů a ti mi říkali, že to byl největší kulturní zážitek v jejich životě,“ podotkl Gott, který už v roce 1965 nazpíval nejslavnější Bennettovu píseň I Left My Heart In San Francisco.

Podle Zelenkové prožívá swingová hudba v zahraničí velkou renesanci. Připomněla, že americká mládež objevila Bennetta a na slavná jména navazuje letos pětatřicetiletý Michael Bublé, který celosvětově prodal více než dvacet milionů desek. Ke swingu se vrací také Karel Gott, který některé Bennettovy písně s Velkým rozhlasovým orchestrem pod taktovkou Václava Kozla natočil na album Sentiment, které vyjde v polovině září.

Pořadatelé pocty Tonymu Berrettovi uvedli, že by podobné akce rádi organizovali každý rok. Již teď naznačili, že v roce 2015 bude sté výročí narození Franka Sinatry.