Vila Tugendhat se veřejnosti otevře v lednu 2012

Brno – Přibližně za půl roku by se první milovníci moderní architektury měli podívat do zrestaurované vily Tugendhat v Brně. Do té doby má skončit památková obnova a 24. ledna by se vila měla slavnostně otevřít návštěvníkům. Podle primátora Romana Onderky se radnice s rodinou původních majitelů dokonce dohodla na nákupu několika kusů originálního nábytku, a to za ceny velmi vstřícné. Další části původního vybavení odhalili stavbaři při rekonstrukci. Posledním objevem je část konstrukce stolu, která se našla v podlaze v jídelně u proslulé makasarové stěny. Zabetonované tam bylo pouzdro z ocelových profilů, v němž se zachovala část původní nohy stolu.

„Zřejmě nejpozději v roce 1945, kdy zde začala působit taneční škola Karly Hladké, byla noha v úrovni podlahy odříznuta,“ píše se v zápisu o postupu rekonstrukce. Artefakt stavbaři převezli do restaurátorské dílny. Po očištění a repasování se buď dostane na původní místo, nebo do depozitáře originálních prvků.

Při rekonstrukci se letos v květnu našla i část původní makasarové stěny, která patří k jednomu ze symbolů vily. Brněnský historik umění Miroslav Ambroz zjistil při studiu dobových dokumentů, že stěna by se mohla nacházet v budově právnické fakulty. Objevil ji pak jako obložení v tamní menze. Odborníci přitom dřevěný artefakt považovali po desetiletí za ztracený a ve vile byla kopie.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Další části vybavení vily podle šéfky tiskového oddělení Soni Haluzové aktuálně vznikají, a to jako repliky původních kusů. Platí to například o koupelnách či technickém zázemí. „Stavbaři mají připravenou kotelnu, aby mohli s prvními chladnějšími dny začít temperovat a mohli pracovat vevnitř,“ uvedla Haluzová.

Úpravy začaly i v zahradě, i když tam podle Haluzové úsilí stavbařů a zahradníků zatím brzdí počasí. Aktuálně podle ní stavebníci jezdí do kamenolomu do Lulče na Vyškovsku, kde vybírají kameny, které do zahrady umístí.

Vila Tugendhat / interiér
Zdroj: ČT24

Vila vznikala podle plánů slavného architekta Ludwiga Miese van der Rohe na pozemku v brněnských Černých Polích od června 1929. Rodina Tugendhatových se dovnitř nastěhovala v prosinci 1930. Domu si užila jen osm let. V obavě před nacisty emigrovala.