Alma pohladí po duši

Praha - Příběh o štěněti slepeckého psa, které změnilo životy dvou dospělých lidí vyrovnávajících se s nepřízní osudu, vypráví nový televizní film režisérky Olgy Dabrowské s názvem Alma. Do hlavních rolí romantického dramatu režisérka obsadila Terezu Nvotovou, jež představuje klavíristku Marii, která přijde vlivem dědičné nemoci o zrak, a Pavla Řezníčka do role podnikatele, jenž po krachu své firmy odchází za svým otcem, cvičitelem vodicích psů, na vesnici. Snímek odvysílá Česká televize 12. června ve 20:00 na programu ČT1.

Krach firmy doprovázený rozpadem manželství donutí podnikatele ve středním věku Karla utéct před věřiteli ke svému otci, který se v malé vsi živí cvičením vodicích psů pro nevidomé. Karel se v klidu rodného domu pokouší vyrovnat s neúspěchem a rozmýšlí se, jakým směrem se v životě vydat. Současně se ale prostřednictvím otce seznamuje i s obtížemi tréninku těchto speciálních psů. Jedním z nich je Alma, štěně labradorského retrívra, která právě prochází šestiměsíčním výcvikem.

Olga Dabrowská, režisérka:

„Pro filmové herce jsou hlavním výrazovým prostředkem oči. A ona (Tereza Nvotová) ty oči vlastně nemohla používat, nemohla pomocí očí hrát různé emoce, a hrála tak mimikou zbytku tváře.“

Rozhovor s Olgou Dabrowskou a Milanem Dvořákem (zdroj: ČT24)

Za známým cvičitelem přijíždí i studentka klavíru Marie, jíž dědičná choroba připravila o poslední zbytky zraku. Díky roztomilé fence se oba lidé setkají a postupně zjišťují, že společně mohou své životní krize zvládnout. „Film by měl povzbudit lidi, aby překonávali překážky a poprali se s těžkou situací, když přijde,“ poznamenala režisérka Olga Dabrowská.

V roli Almy se vystřídaly dvě fenky

Milan Dvořák, instruktor vodicích psů:

„Museli jsme je naučit i jiné věci. Pejsek normálně nelehává na pohovce, na gauči, najednou tam mohl. Normálně je také tlumíme, aby neštěkali, a tady jsme ty pejsky museli připravit na to, aby štěkali.“

Alma vznikla v brněnském studiu České televize. Kromě Nvotové a Řezníčka hrají Libuše Balounová, Alois Švehlík a Nela Boudová. Almu hrají hned dvě fenky: Betty a Ira. Právě téma výcviku vodicích psů může být podle režisérky pro mnohé zajímavé a poučné. „Diváci se dozví, jak tito psi prochází výcvikem, získávají vztah k novému pánovi a jak se musí naučit řešit spoustu zapeklitých situací, do nichž se jeho páníček může při pohybu v neznámém prostředí dostat,“ vysvětlila Dabrowská. S vodicími psy se jí proti původnímu očekávání pracovalo velmi dobře, prý dokonce lépe než s dětmi.

Sama si také chůzi po boku těchto zvířat a s neprůhlednými brýlemi na očích vyzkoušela. „Na první pokus je to velmi těžké a máte pocit, že to nezvládnete. Nic nevidíte, do všeho narážíte a musíte se spolehnout jen na psa. Nakonec zjistíte, že mu věřit můžete a on vás pak provede všemi nástrahami,“ prozradila.

Olga Dabrowská vystudovala scenáristiku a dramaturgii, má za sebou několik dokumentů. Režijně debutovala povídkovým filmem Kuličky (2007) a autorsky se podílela například na režijním debutu Petra Zelenky Knoflíkáři (1997). Spolu s ním napsala námět a scénář tragikomedie Samotáři (2000) natočeném Davidem Ondříčkem.

  • Alma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2575/257416.jpg
  • Z filmu ČT Alma zdroj: Česká televize http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2576/257529.jpg
  • Film ČT Alma zdroj: Česká televize http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2576/257528.jpg
  • Alma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2575/257415.jpg
  • Alma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2575/257414.jpg
Vydáno pod