Recenze: Zkažená úča

Klidně si před školou vyhuluje trávu, spí v hodině, krade a je sprostá. Řeč není o nezbedné školačce, nýbrž o paní učitelce. Respektive slečně učitelce, která ale pilně pracuje na tom, aby nebyla ani jedním. Učitelkou je z naprosté odporné povinnosti a slečnou (k její lítosti) stále ještě proto, že imrvere zapomíná na narozeniny toho, kdo možná někdy uvažoval o tom, že by si tuhle egoistickou slečinku, která mu umí tak akorát parádně vybílit účet, chtěl vzít. Ona je ale přesvědčená, že k dokonalosti jí chybí jen jedna jediná věc…

… větší prsa. Jenže taková záležitost, kterou Elizabeth Hurleyová (Cameron Diazová) láskyplně přirovnává k jednomu domácímu zvířeti, je finančně nákladná. A (bohužel) potřebuje tahle „zvířata“ hned dvě. Kde na ně ale vzít peníze? Nabízí se hned několik možností. Jednou z nich je třeba víkendové mytí aut před školou. Ten, kdo si své auto nechá umýt, na tohle sexy divadýlko hned tak nezapomene.

Ale pro koho to vlastně Elizabeth dělá?

Určitě ne pro umolousaného živočišného tělocvikáře, který, jak to ostatně v učitelském sboru bývá, zastupuje ve škole mužské pohlaví. Tedy do doby, než do hry vstoupí víc než slušně vypadající mladý kolega (a především s drahými hodinkami na ruce) Scott Delacorte (Justin Timberlake). Je ale tak trošku divný, a tak není divu, že se zakouká do Elizabethiny snaživé kolegyně Amy (Lucy Punchová). To ale neměl dělat, započal tím totiž krvelačný boj dvou saní, které se v cestě za svým cílem před ničím nezastaví a jejich pomstychtivé mozky jedou na plné obrátky…

Příležitost zahrát si postavu, která je tak neuvěřitelně nadsazená, ale současně velmi propracovaná, Cameron Diazovou velice zajímalo už od začátku. Herečka je známa tím, že ráda posouvá hranice, jak ostatně dokázala v celosvětovém hitu Něco na té Mary je. Ale prohlašuje, že taková role se neobjevuje příliš často. „A zejména pokud jste žena. Tenhle scénář byl tak ztřeštěný, skvělý a ohromně zábavný. Než jsem ho poprvé dočetla do konce, měla jsem v tom naprosté jasno. Tuhle postavu jsem si musela zahrát,“ říká nadšeně Diazová.

Cameron Diazová je zkrátka sázkou na jistotu. Ve své roli spíš překvapí zpěvák Justin Timberlake, který má ve filmu možnost parodovat sám sebe. A tak se pan učitel Scott, kterého mají všichni rádi a je prostě skvělým vzorem pro děti, předvede i jako falešně prozpěvující nesmělý chlapec s kytarou, na kterou zvládne s přimhouřeným okem tři akordy. Aby ale všichni nebyli tak nějak nenormální, drží je při zemi již zmíněný tělocvikář Russell Gettis (Jason Segel). A kdoví, třeba jeho neustále vybírané smeče od Elizabeth přinesou nějaký ten bod.

  • Zkažená úča zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2754/275341.jpg
  • Zkažená úča zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2754/275325.jpg
  • Zkažená úča zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2754/275326.jpg
  • Zkažená úča zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2754/275324.jpg

Humor založený na sprostých slovech je ubohý. Ovšem právě v kombinaci se scénářem a stylem, jakým se Cameron Diaz své role ujala, tady sedí jako zadní část těla na hrnec. Leckterému puritánovi se tak jistě při zhlédnutí filmu několikrát minimálně zachvějí koutky úst. A milovníci oddechových amerických komedií, kterým vulgární humor nevadí, si přijdou na své, protože tahle vážně není špatná.

Zkažená úča / Bad Teacher: 92 min., české titulky. Režie: Jake Kasdan, scénář: Gene Stupnitsky & Lee Eisenberg, kamera: Alar Kivilo, hudba: Michael Andrews. Hrají: Jason Segel, Cameron Diaz, Eric Stonestreet, Thomas Lennon, Justin Timberlake, Lucy Punch, Molly Shannon, John Michael Higgins, Kathryn Newton, Phyllis Smith. Mládeži do 12 let nevhodné.