Dámy a pánové, rock and roll

New York / Praha – Na obrazovkách nedočkavých diváků se nejprve objevily záběry raketoplánu připraveného ke startu. Po odpočítání a vzletu kosmické lodě hlas na pozadí obrázku astronauta na Měsíci s vlajkou s písmeny MTV ohlásil: „Dámy a pánové, rock and roll.“ Tak vypadaly v sobotu 1. srpna 1981 první okamžiky vysílání americké hudební televize Music Television, která měla navždy změnit svět populární hudby.

Budoucnost předznamenal už první klip, který se na MTV objevil, Video Killed the Radio Star (Video zabilo hvězdu rádií) skupiny Buggles. První pětice moderátorů – po vzoru rozhlasových diskžokejů se jim začalo říkat videožokejové – se přeháněla v superlativech, přestože premiérové vysílání provázely až komické přehmaty. „Zkombinovali jsme to nejlepší z televize s tím nejlepším, co znáte z rádia,“ řekl třeba Mark Goodman – původně měl promluvit první, kvůli záměně kazet ale byl až pátý.

Zkušený matador, který do MTV přišel z jednoho z největších newyorských rockových rádií, také při každé příležitosti neopomněl zmínit, že stanice vysílá ve stereu. Music Television se ostatně neprezentovala jako obyčejná televize, ale spíš jako nová součást domácího hi-fi. Ani v premiérovém vysílání pak nechyběly reklamy – na druhý díl filmové série o Supermanovi, herní zařízení od firmy Atari, ale také na sbírku, která měla pomoci v boji proti hladu ve světě.

Vážnějším tématům než jen hudbě a zábavě se MTV věnovala i později: v roce 1985 stanice spoluorganizovala koncert Live Aid na pomoc Etiopii, o rok později se zase zapojila do kampaně Rock Against Drugs (Rock proti drogám). Nejdůležitější ale byl vliv Music Television na další směřování populární hudby. Newyorská stanice totiž začátkem 80. let převrátila naruby způsob, jakým lidé vnímali populární hudbu. Muzikantům už nestačilo jen dobře hrát, museli přidat také zajímavý vzhled a hlavně videoklip.

Prvními hvězdami MTV byli Michael Jackson nebo Madonna

Se startem vysílání MTV jsou tak spojeny začátky mnoha představitelů současné pop-music, kteří rychle pochopili nový trend. Mezi první hvězdy hudební stanice patřili třeba Michael Jackson nebo Madonna. Během téměř tří desítek let ale prošla i MTV vývojem a její současná podoba, plná reality show všeho druhu nebo magazínů o životním stylu slavných, je na hony vzdálená původní stanici. Nutno ale říci, že v rodině kanálů, které kolem původní MTV vznikly, si vybere i staromilec.

Přesto si ale na stále menší podíl hudby na Music Television stěžují i někteří interpreti, kteří jí vděčí za hvězdnou kariéru. „Dávejte kruci víc klipů,“ postěžoval si třeba před pár lety na předávání cen MTV zpěvák Justin Timberlake. Moc to ale nepomohlo, samotná hudba dnes tvoří jen zhruba osminu denního vysílání, zatímco ještě začátkem 21. století to byl více než dvojnásobek. Poněkud lépe z tohoto hlediska vycházejí kanály VH1 nebo MTV Rock.

Postupně se objevuje stále méně videoklipů

Soumrak videoklipů na MTV začal už na konci 90. let, když se v jejím vysílání začaly stále častěji objevovat pořady jako show svérázného komika Toma Greena či Jackass, ve kterém mladí lidé vyvádějí neuvěřitelné kousky – například sjíždějí na dětské tříkolce příkrý kopec. Obrovský úspěch pak MTV zaznamenala, když dala kamery do domu Osbourneových. Rodinné trampoty stárnoucího rockera a bývalého frontmana Black Sabbath Ozzyho, jeho ženy Sharon a dětí Kelly a Jacka přilákaly miliony diváků.

Později přibyly i poněkud obskurní programy, třeba reality show, ve které se zájemci pod dozorem kamery mohli díky práci plastických chirurgů přiblížit vzhledu oblíbené hvězdy. Nebo Pimp My Ride, v níž se lidé s autem na rozpadnutí dočkají jeho přerodu ve vyšperkovaný bourák. Většinu toho, co MTV vysílala a vysílá, mohou znát i čeští diváci – už od 80. let přijímali MTV majitelé satelitů, v následujícím desetiletí nechyběla v nabídce kabelových televizí a předloni se čeští diváci dočkali i české mutace MTV, kterou provozuje majitel televize Nova.