Uličnická Věra Ferbasová

Praha - Věra Ferbasová - roztomilá Uličnice, přidrzlá Falešná kočička nebo tetička v Jáchyme, hoď ho do stroje. Populární herečka především předválečné kinematografie zemřela dva roky po své poslední roli v Lipského komedii, 4. srpna 1976.

Bylo jí tehdy 64 let a za sebou měla jak prvorepublikovou slávu, tak horší období, které prožívala poté, co počátkem 40. let svou nadějnou filmovou kariéru ukončila. Představitelka uličnických mladých dívek totiž přestala hrát v německých filmech a před kameru se vrátila až koncem 50. let.

K herecké profesi se Věra Ferbasová dostala jaksi mimochodem, původně pracovala jako sekretářka v Divadle Vlasty Buriana a na jeviště ani nepomýšlela. Díky nucenému záskoku za onemocnělou herečku ji ale osud na prkna, která znamenají svět, přeci jen zavedl. Odtud díky svému zjevu a temperamentu záhy přešla i do filmových ateliérů a brzy se z ní stala filmová hvězda.

  • Mravnost nade vše / Adina Mandlová, Věra Ferbasová a Světla Svozilová zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2764/276344.jpg
  • Mravnost nade vše / Hugo Haas a Věra Ferbasová zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2764/276343.jpg

Hrála ve veselohrách Miroslava Cikána (Andula vyhrála), Františka Čápa (Panna) a především v divácky úspěšných, i když kritikou nepříliš ceněných snímcích Vladimíra Slavínského (Uličnice, Děvčátko z venkova, Falešná kočička).