Na Letní Letné všechno létá, co peří nemá

Praha – Městečko, které ožije v šapitó i ve venkovních prostorách novým cirkusem, pohybovým divadlem a cirkusovými workshopy, se od 21. srpna do 4. září rozprostře v pražských Letenských sadech. Na osmé Letní Letné se v rámci čtrnáctidenní přehlídky představí zahraniční i tuzemské soubory nového cirkusu a divadla. Vzduchem budou létat akrobati, nože, a dokonce i koráb.

„Podařilo se nám přivézt velmi aktuální zahraniční představení. Představovat se bude ale i spousta českých produkcí,“ upozornil ředitel festivalu Jiří Turek. Cirkus a magie se skrývá ve všem, od plastových tašek přes ping-pongové míčky až po řetězové pily, ukazuje švédský Cirskus Cirkör. V představení Wear It Like A Crown zavede na otáčející se jevišti diváky do světa iluzí, kde nic není nemožné.

Stejného motta se drží i francouzský soubor Compagnie Malabar, který nechá Letnou plout šestnáctimetrový měsíční koráb. V rámci úvodního festivalového představení Les Aquarêves, přístupného zdarma, se z parku prý stane zátoka v ráji, z náměstí ostrov pokladů… „Při vytváření představení se inspirujeme Středomořím, cestováním, historkami, které lidé vyprávějí,“ prozradila manažerka souboru Mandie Thomasová.

Poezie nebude chybět ani v projektu Le Grand C jejich krajanů Compagnie XY. Představení, „díky kterému se vám bude chtít létat“, je určeno pro všechny, kteří mají rádi riziko a odvahu, klidně jen z bezpečné pozice diváka. Země se sotva dotknou také švýcarské „novociruskačky“ v představení Foutaise pro dvě lana a dvě ženy, které je splétají a rozplétají.

V programu Letní Letné jsou ale i tuzemské projekty, ukázky z nich měli možnost vidět zájemci při čtyřech letních zastávkách putovní části festivalu v Olomouci, Ostravě, Brně a Frymburku na Lipně. V Praze se diváci mohou těšit na přestavení Cirkusu Mlejn, VOSTO5, Spitfire Comapny, Anny Polívkové, Divadla ANPU nebo Teátru Víti Marčíka. Premiéru bude mít česko-portugalský projekt tanečnice a performerky Aleny Dittrichové a Studia DAMÚZA nazvané Ate Madrugada / Až do svítání.

V sobotu 27. srpna dostanou prostor i amatérští nadšenci pro nový cirkus, své umění mohou předvést na tzv. open stage. Letní Letnou kromě hlavního programu doplňuje ještě letní festivalová škola pro děti a mezinárodní fórum o stavu nového cirkusu Cirkforum 2011. „Nový cirkus je žánr, který má ohromný rozmach. Máme jedinou nevýhodu, že u nás není tradiční škola nového cirkusu, doufejme ale, že se podaří vytvořit na HAMU,“ doufá ředitel festivalu Jiří Turek.