Filmové premiéry

Dva filmy, které mohli diváci vidět letos na festivalu v Karlových Varech, vstupují tento týden do kin: slovenský thriller Viditelný svět s Ivanem Trojanem v hlavní roli a komedie Toma McCarthyho Win Win. O vítězství jde i hrdinům dalších dvou snímků, v nichž o boje není nouze - šiku nepřátel se nebojí postavit Barbar Conan ani vesmírný pořádkový sbor Green Lantern. Oba navíc spojuje komiksová předloha. A bez zápasu, i když méně prvoplánového, se neobejde ani drama Lůno o lásce a klonování.

GREEN LANTERN. Sbor Green Lanternů už celá staletí udržuje meziplanetární pořádek. Každý bojovník, který k těmto ochráncům míru, pokoje a spravedlnosti ve vesmíru patří, nosí prsten, díky němuž může vytvořit cokoli, co si ve své mysli umí představit. Když ovšem nový nepřítel Parallax hrozí, že zničí rovnováhu sil ve vesmíru, leží jejich osud i osud celé Země v rukou posledně najatého bojovníka, prvního vybraného člověka: pilota Hala Jordana (Ryan Reynolds). Režie akčního sci-fi se ujal Martin Campbell, který má na kontě třeba bondovky Casino Royale a Zlaté oko.

BARBAR CONAN. Komiskový hrdina Barbar Conan dostal celovečerní filmovou podobu v roce 1982 díky vysoustruženému Arnoldu Schwarzeneggerovi. Snímek Marcuse Nispela ale, alespoň podle režisérových slov, nechce být pouhým remakem původního snímku. Svalnatý bojovník Conan (Jason Momoa) mstí smrt svých rodičů a zachraňuje národ Hyborie před mocnými silami zla, a to všechno ve 3D.

LŮNO. V první zmíněné bondovce si zahrála Eva Greenová, která se od tohoto týdne představí českým divákům ve snímku maďarského režiséra Benedeka Fliegaufa. Drama Lůno se zamýšlí nad podobou lásky v kontextu generické reprodukce. Když Rebbečin (Eva Greenová) přítel Tommy zemře při autonehodě, rozhodne se Rebbeka pro umělé oplodnění za pomoci klonování DNA, které by jí milovaného člověka vrátilo. Celý život ale pak čelí důsledkům svého kontroverzního rozhodnutí.

VIDITELNÝ SVĚT. Ivan Trojan v hlavní roli psychologického thrilleru o fenoménu sledování a voyeurství v současném světě. Uzavřený a nekomunikativní Oliver si udržuje od lidí odstup, společníky mu doma dělají televize a dalekohled. Jím z bytu na sídlišti pozoruje na první pohled šťastnou rodinku z protějšího domu, ale s rolí pouhého pozorovatele se nespokojí. Chce být i součástí pozorovaného štěstí. Slovenský snímek Petera Krištúfka byl uveden na letošním festivalu v Karlových Varech.

WIN WIN. I tato komedie byla promítána v červenci ve Varech. Film Toma McCarthyho (Nezvaný host, Přednosta) zkoumá hlubiny a nuance mezilidských vztahů, věrnost a pouta mezi lidmi, kteří spolu mají jen velmi málo společného. Pesimistický advokát Mike Flaherty (Paul Giamatti), který jako dobrovolník trénuje wrestling na střední škole, narazí díky pochybnému melouchu na mladého nadějného sportovce. Do hry se ale vloží chlapcova matka, kterou právě propustili z odvykací léčebny, je úplně švorc a hrozí, že všechno zhatí.