Antifetfest vybere nejrizikovější chování

Praha - Už brzy vyhlásí porota nejlepší amatérský snímek festivalu Antifetfest. Filmy natáčeli žáci základních škol a středoškoláci. Námět byl pro všechny stejný - rizikové chování. Díky tomu vznikla šedesátka unikátních krátkých filmů, ať už o drogách, šikaně nebo mezilidských vztazích. Vítěze Antifetfestu slavnostně vyhlásí porota 15. června v pražském kině Světozor. Zároveň se tu bude promítat i dvanáctka nejlepších filmů.

Zaměření filmů pod hlavičkou rizikového chování je různorodé. Syrový snímek Byla to láska? vypráví o dívce, která svého přítele narkomana miluje tolik, že se rozhodne začít s drogami taky. Peníze vydělává prostitucí. Nakonec se jí ale ze smrtící závislosti podaří osvobodit. „Cílem je, aby děti trávily volný čas smysluplně a aby se zamyslely nad danou problematikou,“ považuje za hlavní protidrogová koordinátorka a organizátorka Antifetfestu Marie Vašáková.

Přestože jsou příběhy často jednoduché a přehnané, podle drogových koordinátorů jde o filmařskou licenci jen do jisté míry. „Děti mají obrovskou zkušenost s návykovými látkami, marihuana se stává v podstatě normou,“ domnívá se další z organizátorek Dagmar Žďárská.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Spektrum témat v natočených filmech je ale široké. Objevuje se třeba taky sprejování, anorexie nebo problémy se sexuální orientací. Mladé filmaře letos zaujala kromě šikany nově taky kyberšikana. Podle porotců se ve filmech objevuje až nečekaně často, jako by si děti už dobře uvědomily nástrahy sociálních sítí. Podle organizátorů je celkově patrné, že množství násilí a nepříjemných scén tak časté nebývalo, což reflektuje probíhající celospolečenskou změnu.

Vydáno pod