Gipsy.cz zahrají Chopinovi do noty

Mariánské Lázně – Celkem dvanáct koncertů nabídne ode dneška 52. ročník Chopinova festivalu. Poprvé se v rámci jeho programu ale objeví naprosto odlišné hudební žánry. Na mariánskolázeňské kolonádě se tak kromě interpretů slavného skladatele objeví i Gipsy.cz nebo Spiritual kvintet. Doplnění programu festivalu zaměřeného především na klavírní tvorbu o jiné, značně odlišné hudební žánry vysvětluje ředitel festivalu Ondřej Valenta snahou o přiblížení akce i jinému publiku, než které chodí na klasickou hudbu.

Přes některé dílčí změny ovšem bude Chopinův festival nadále zaměřen hlavně na klasickou hudbu, ať z autorské dílny Fryderyka Chopina či dalších slavných autorů. „Jde nám především o to, abychom přivedli k Chopinovu festivalu i mladší publikum,“ vysvětluje ředitel Chopinova festivalu Ondřej Valenta.

Celý festival dnes zahájí vynikající francouzský pianista Eugen Indjic společně se Západočeským symfonickým orchestrem a dirigentem Petrem Altrichterem. Z Chopinovy tvorby zazní v jeho podání Koncert pro klavír a orchestr e moll, druhá v pořadí pak Schubertova Symfonie č. 3 D dur. „Chopina může každý zahrát absolutně různě, není to tak sepjaté jako například u Johanna Sebastiana Bacha, a právě proto je tolik zajímavých interpretací těch slavných Chopinových děl,“ podotýká Valenta.

Na návštěvníky festivalu čeká dvanáct koncertů, z čehož jsou tři orchestrální, čtyři komorní a také pět recitálů. Kromě domácího Západočeského symfonického orchestru se představí řada významných evropských sólistů, mezi nimi Marylin Frasconeová, Roberto Prosseda nebo Krystian Tkaczewski. Chopinův festival potrvá do 20. srpna.

Fryderyka Chopina pojí s Mariánskými Lázněmi láska, v srpnu roku 1836 se tady sešel s rodinou své snoubenky Marií Wodziňskou. Dívka namalovala Chopinův portrét, hudebník složil při pobytu v penzionu U Bílé labutě píseň Prsten, a poté se s Marií na příkaz její matky rozešel. V roce 1959 byla v Mariánských Lázních založena česká Chopinova společnost, pod kolonádou byl odhalen Chopinův pomník a od roku 1960 se koná Chopinův festival. Každé dva roky je spojený s klavírní soutěží mladých pianistů.