Sugestivní zážitek nabízí Orchestr Berg a němý film

Praha - Česká premiéra mimořádného projektu, kdy němý film z roku 1928 Utrpení Panny Orleánské doprovodila živá hudba Broniuse Kutavičiuse v podání Orchestru Berg, se uskutečnila 31. března 2010, pouhé 4 měsíce po premiéře světové za osobní účasti B. Kutavičiuse. Nyní tento nevšední kulturní zážitek čeká na návštěvníky Baziliky sv. Jiří na Pražském hradě. Snímek režiséra Carla Theodora Drezéra doprovodí orchestr Berg řízený Peterem Vrábelem 12. srpna ve 20 hodin.

„Rozdíl mezi hudbou a filmem je 80 let. Hudba je minimalistická a snaží se nestrhávat na sebe přílišnou pozornost, protože film je tak geniální, že to není potřeba. Disponuji od autora hudby Kutavičiuse partiturou, která pokrývá celou stopáž, tím pádem jsem v něčem svázaný, ale v interpretaci se nechávám inspirovat filmem, který jsem viděl nesčetněkrát. Při nastudování, ale došlo k mírným komplikacím, protože Kutavičius je sice geniální skladatel, ale popisky s časy k filmu byly dost nedůsledné a zabralo mi to dost práce při upřesnění,“ prozradil v rozhovoru pro Studio 6 ČT24 Peter Vrábel.

„Autor hudby vynikajícím způsobem vytvořil kontrapunkt mimických záběrů tváří s hudbou, která vychází z ducha doby, takže se tam objevuje chorál, jednohlas varhan. Výsledný dojem z filmu na mne zapůsobil nyní o mnohem více, než při prvním uvedení v minulém roce, kdy jsem se více zabýval technickými problémy. V současnosti mi to dílo přijde hodně sugestivní a často se dívám na plátno, protože mne stále inspiruje,“ doplnil dirigent.