Epopej 21. století: Slované na CzechTeku

Praha - Jako scénu po skončení technopárty nebo ulici plnou reklam vidí mladí výtvarníci některé okamžiky z historie Slovanů. V rámci projektu Klubová epopej tvoří dvacítka mladých umělců současnou podobu slavného cyklu Alfonse Muchy. Výsledek jejich práce bude představen v říjnu na 13. ročníku Designbloku.

Cílem projektu Klubová epopej je osvěžit původní námět Muchova díla a vtisknout mu podobu inspirovanou současností, v níž mladí umělci tvoří a žijí. „Oslovení umělci jsou již zkušení výtvarníci, kteří ale ještě nejsou veřejnosti příliš známí. Tohle je pro ně šance ukázat, co v nich je,“ uvedla za pořadatele projektu Magdalena Dobruská. Podílí se na něm autoři pouličních graffiti, malíři, grafici, designéři, scénografové, fotografové, ilustrátoři či tvůrci bodypaintingu.

„V tvorbě mají volnou ruku. Jen jednotlivé výjevy z Muchova díla jsme jim přidělili, nevybírali si je,“ doplnila Dobruská. Výtvarník Alex Downis například zpracovává „Bitvu grunwaldskou“, kterou chce přetvořit do scény „Ráno po CzechTeku“. Ta má zobrazovat mladé lidi po noční párty, obytné vozy a vesničany, kteří si ráno přišli pro své unavené děti. David Šesták se věnuje plátnu „Jan Milíč z Kroměříže“; rozhodl se ho pojmout jako obraz nočního města plného světelných reklam. Slavnou „Přísahu Omladiny pod slovanskou lípou“ zpracovává výtvarnice Klára Tesařová.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Projektu se účastní nejen jednotlivci, ale i umělecké skupiny. Jedno z pláten zpracovává také street art umělec tvořící pod pseudonymem Aargh. S jeho tvorbou se Pražané setkávají nejen v ulicích metropole, ale také na plakátech či v reklamách. O Slovanské epopeji si prý myslí, že to je „ucelený mega produkt“.

„V současné době autoři na rozměrných plátnech pracují, mají hotové skici a do konce září je, jak doufáme, dokončí,“ předpokládá Dobruská. Veřejnost si je bude moci prohlédnout v rámci mezinárodní přehlídky Designblok, která se koná od 4. do 9. října v Praze.

Muchova Slovanská epopej, o které se v poslední době mluví hlavně v souvislosti se sporem o vlastnictví mezi Prahou a Moravským Krumlovem, je v současné době rozdělena. Pět pláten je v pražském Veletržním paláci, zbývajících 15 obrazů je vystaveno na zámku v Moravském Krumlově. Většina umělců z projektu Klubová epopej na Muchově díle obdivuje zejména jeho velikost a rozsah. Pro některé je ale toto dílo přežitkem.