Velké hvězdy zhasínají. Přidal se i Čtvrtníček

Praha - Herec, režisér, dramatik a v poslední době i hudebník Petr Čtvrtníček údajně dnes ukončil svou uměleckou kariéru. „Můj život v umění se naplnil, nyní už se budu věnovat pedagogické práci,“ uvedl ve svém prohlášení populární mystifikátor, což je slovo, na kterém by v tomto případě měl možná být důraz.

„Kumstýř během své třicetileté úspěšné kariéry ztvárnil více než padesát rolí ve filmu, televizi a na prknech svého domovského divadla Na zábradlí a během svého působení na umělecké scéně vydělal bezmála 32 milionů korun. Umělec je plátcem DPH,“ píše se dále v prohlášení.

Rozloučit se s uměleckým světem chce v polovině září v Divadle Na zábradlí reprízou svého „vrcholného díla“ President vykuřpytel. Hra měla premiéru v sobotu, v den pochodu Prague Pride, a vzbudila dost rozporuplné ohlasy.

„Hrdá zpěvohra“ z 19. století je podle Čtvrtníčka ze života pražských koželuhů, kteří prý vyráběli z ovčí či oslí kůže pytlíky na tabák, které se vykuřovaly. „Cechovní hrdost vždy velela mít svého šéfa - a tomu se říkalo prezident vykuřpytel,“ vysvětlil. „Bude takovou hezkou tečkou za tímto pochodem. Věřím, že kluci, kteří budou pochodem ucaprtaní, se večer určitě přijdou rádi do divadla podívat,“ uvedl před představením Čtvrtníček. Podle něj datum premiéry zkrátka na tento den vyšlo.

Petr Čtvrtníček ve své hře President Vykuřpytel (Divadlo Na zábradlí)
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Nicméně, i kdyby o náhodu nešlo, nebylo by to poprvé. Čtvrtníček už dříve reagoval na mediální kauzy a aktuální události. Populární je parodie korupční kauzy ve fotbale nazvaná Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? z roku 2005. Když odborářský šéf Jaromír Dušek označil šéfa drah Petra Žaludu a další za homosexuály, uspořádal se skupinou Buzerant Koncert pro Žaluda.

Pravděpodobnost, že by Čtvrtníčkův avizovaný konec kariéry byl ohlasem na podobná oznámení, s nimiž se v posledních dnech roztrhl „vykuřpytel“, není proto tak zcela zanedbatelná.