The National míří do Prahy a malého sálu

Praha – The National, jedna z nejúspěšnějších amerických indie-rockových kapel, která v létě v rámci evropského turné vystoupí především na velkých festivalech (Sziget, Frequency, Reading, Leeds, Heineken Opener, Primavera), zavítá i do České republiky. 17. srpna odehraje v pražském Divadle Archa výjimečný klubový koncert, který nabídne velmi blízký kontakt s hudebníky, kteří na západ od našich hranic vyprodávají stadiony. The National, kteří jsou inspirováni post-punkem, country-rockem či britpopem, bývají řazeni díky svému osobitému zvuku – mimo jiné mu dominuje baryton zpěváka Matta Bermingera - po bok takových kapel a hudebníků jako Arcade Fire či Sufjan Stevens, se kterými také často spolupracují.

Kapela přijede do Čech představit zatím poslední album High Violet, které vyšlo na značce 4AD v květnu 2010. Ihned si získalo nadšené reakce jak kritiků, tak fanoušků, v několika zemích dosáhlo na zlaté prodeje, bylo nominováno na Brit Awards či MTV Performing Woodie a získalo ocenění Q award. The National se netají ani svými politickými názory, v roce 2008 podpořili kandidaturu Baracka Obamy, jejich skladba Fake Empire se stala neoficiální hymnou jeho kampaně.

The National vznikli v americkém státě Ohio v roce 1999 a brzy zakotvili v newyorském Brooklynu. Kapelu tvoří zpěvák Matt Berminger, kterého na pódiu jistí dva bratrské páry: Aaron (kytara, baskytara, klavír) a Bryce Dessner (kytara) a Scott (baskytara, kytara) a Bryan Devendorf (bubny). Svá první dvě dlouhohrající alba nazvali The National (2001) a Sad Songs For Dirty Lovers (2003). Po podpisu smlouvy s labelem Beggars Banquet v roce 2004 vydávají desku Alligator, která obsahuje také undergroundovou hymnu Mr. November a boduje především v žebříčcích kritiků. Postupně si také získávají pověst jako skvělá koncertní kapela.

Dalšího alba Boxer se skladbami jako Fake Empire, Mistaken For Strangers a Start A War se prodalo třikrát více než těch předcházejících a dostalo se poprvé na prodejní hitparády. Díky němu se z undergroundové kapely stala velká indie hvězda. Předskakovali Arcade Fire či REM, stali se headlinery velkých festivalů.

Vydáno pod