„Python“ John Cleese přijíždí do Prahy kvůli olympiádě

Praha – Britský herec a komik, jeden z šesti členů komediální skupiny Monty Python John Cleese přijíždí do Prahy, aby zde natočil propagační klip k olympiádě v Londýně. Cleese, kromě účinkování v dnes již kultovním televizním seriálu, hrál potrhlého hoteliéra Basila Fawltyho v seriálu Hotýlek, na jehož scénáři se podílel. Byl také spoluautorem scénářů k filmům Monty Python a Svatý Grál, Monty Python: Život Briana a Smysl života.

„Humor Monty Pythonů je hodně intelektuální, ale také jednoduchý, hlavně v jejich skečích. České diváky si získali počátkem 90. let, kdy seriál běžel v České televizi v kongeniálním překladu Petra Palouše, který hodně popularitě pomohl. Pro mne je velké překvapení, že generace lidí, kterým je dnes třeba dvacet, je přijímají úplně stejně jako generace předchozí. Čili se zdá, že jejich humor je přenositelný nejenom v čase, skrze generace, ale i skrz místa. Dalo by se i vznešeně říct, že je univerzální,“ zamýšlel se nad tvorbou skupiny vedoucí kulturní redakce ČT24 Petr Fischer.

O skupině Monty Python hovoří Petr Fischer (zdroj: ČT24)

„To, že zde John Cleese bude natáčet propagační klip k olympiádě v Londýně, je zajímavé především proto, že Monty Pythoni měli zajímavý vztah ke sportu. V některých dílech vyloženě kritizovali to, že BBC vysílá víc sportu než kultury, a některé skeče, ve kterých zesměšňovali sport jako lidovou zábavu, byly velmi ostré, takže scénář točeného klipu by mě opravdu zajímal,“ upozornil Fischer.

  • John Cleese a předseda ČOV Milan Jirásek autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2802/280126.jpg
  • John Cleese autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2800/279971.jpg

Monty Python je britská komediální skupina založená v roce 1969. Jejich první práce byl komediální seriál pro BBC nazvaný Monty Python's Flying Circus (Monty Pythonův létající cirkus); vysílal se 4 sezony v letech 1969–1974 a má celkem 45 dílů.

Tento seriál se skládal z jednotlivých skečů, ale existují i díly pojaté jako jeden příběh. Všichni členové ho společně psali a pravidelně hráli většinu rolí (včetně mnoha ženských).

Členové skupiny byli: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin.