Buenos Aires hostí mistrovství světa v tangu

Buenos Aires (Argentina) – Na pět set hudebníků a přes čtyři sta párů se účastní světového šampionátu v tangu. Dvoutýdenní soutěž se koná v kolébce tohoto hudebního a tanečního stylu, tedy v argentinském hlavním městě Buenos Aires, kam se krom účinkujících sjely i tisíce milovníků tanga z celého světa.

Argentina a především její hlavní město Buenos Aires žije tangem, protože zde začalo mistrovství světa v tomto temperamentním tanci. Tanec, který vznikl ve špatných čtvrtích v Argentině a Uruguayi v 19. století a jehož tématy byla láska, životní tragédie nebo sociální problémy, nyní představuje pro Argentince část jejich budoucnosti a identity.

Dnešní podoba tanga navazuje na styly z první poloviny 20. století. Ty se pak proslavily po celém světě a to i díky argentinským úřadům. Kdysi zakázaný vášnivý a hříšný tanec totiž díky místní vládě prezentuje ve světě vítěz loňského šampionátu Sebastián Giménez. "Díky tangu jsme se dostali do míst, které bychom jinak nikdy neviděli. Podpořila nás v tom i místní vláda,“ konstatuje Giménez.

Tango má ale i jiné využití. Stoupenci tanga totiž hájí nejen jeho kladný vliv na duši, ale i na tělo. Argentinská cvičitelka a terapeutka Maria di Teďová ho používá se staršími lidmi například v rehabilitaci.

Argentina žije tangem (zdroj: ČT24)