Romský festival Khamoro rozzáří Prahu

Praha – Během posledního květnového týdne proběhnou již potřinácté oslavy bohatství a různorodosti romské kultury z celého světa. Romský festival Khamoro začne poněkud netradičně, a to rekonstrukcí pravé romské svatby. Od pondělka pak mají zájemci každý večer festivalového týdne možnost navštívit jeden z večerních hudebních koncertů. V pondělí koncert současné romské hudby, v úterý a ve středu jazzové koncerty a od čtvrtka do soboty oblíbené koncerty tradiční romské hudby. Již tradičně ve čtvrtek proběhne defilé umělců - pestrobarevný průvod historickým centrem Prahy.

Festival Khamoro (v romštině „sluníčko“) bude zahájen v neděli 22. května v Mánesu rekonstrukcí tradiční romské svatby, na jejíž přípravě se podílejí přední čeští romisté a etnologové. „Návštěvníci se tak na chvíli stanou svatebčany nefalšované romské veselky, a mohou tak zažít neopakovatelnou atmosféru. Jako na každé svatbě zazní samozřejmě typická hudba východoslovenských Romů a nebudou chybět tradiční romské pokrmy,“ vysvětluje producent festivalu Džemil Silajdžić.

Na festivalu letos vystoupí více než 100 umělců a expertů z 19 států světa. Hudební program festivalu, který je ostatně každoročně tím největším lákadlem, se bude skládat celkem z 6 koncertů: v pondělí proběhne v Retro Music Hall koncert současné romské hudby, úterý a středa budou patřit koncertům světově známého Gypsy jazzu, ve čtvrtek a v pátek se návštěvníci mohou těšit na tradiční romskou hudbu v ROXY a v sobotu festival vyvrcholí galakoncertem v SaSaZu.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Bohatství a mnohovrstevnost romské kultury

Na koncertech tradiční romské hudby se představí kapely z Indie, Maďarska, Norska, Francie, Bulharska a Itálie. Českou republiku pak bude na koncertech tradiční romské hudby reprezentovat Mário Bihári a Bachtale Apsa, v rámci současné moderní hudby pak skupina Connection a další kapely, které se zúčastní defilé v centru Prahy. V rámci doprovodného programu proběhne multižánrová výstava nazvaná „Segregace vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí“ a také premiéra dokumentárního filmu „ŽENYvPOLI“, který sleduje osudy tří mladých romských političek. Letošní ročník Khamora nabídne ve spolupráci s Úřadem vlády ČR také třídenní konferenci na téma inkluzivního přístupu ve vzdělávání romských dětí, jíž se zúčastní všechny státy zapojené do Dekády romské inkluze.

Cílem festivalu je ukázat bohatství a mnohovrstevnost romské kultury a tradic, které jsou součástí české a evropské a světové kultury, a také přispět k integraci Romů do české společnosti a ke zlepšení vztahů mezi majoritní společností a romskou komunitou prostřednictvím prezentace romské kultury. Khamoro proběhne od 22. do 28. května. Hlavním mediálním partnerem festivalu je Česká televize.