Procházku po 111 mostech nabízí Nová síň

Praha – Panoramata mostů a sérii portrétů slavných českých fotografů vystavují v pražské galerii Nová síň George Jiří Ksandr a jeho dcera Gabriela Gernat. Místo na stěny vylepili ale autoři své práce překvapivě na podlahu. Sto jedenáct vybraných snímků mostů doplňuje sto jedenáct portrétů českých fotografů. Výstava, která se jmenuje SUDEK + 111 BRIDGES, potrvá do 28. srpna.

Fotograf George Jiří Ksandr začal fotit mosty před pětadvaceti lety ve Spojených státech amerických, po 11. září se ale kvůli zpřísněným bezpečnostním opatřením přesunul do Evropy. „Tím, že se v New Yorku teď mosty fotit nesmějí, jsme přesunuli pole působnosti na Prahu, Londýn, Paříž, Benátky, nyní pracujeme na Římu, Amsterodamu a San Petersburgu. Snímky vytvářím starou ruskou panoramatickou kamerou, kterou jsem používal už před 25 lety, která ale není vybavená na tvorbu kvalitních fotografií, neboť nemá hledáček. Záběry komponuji po paměti, ale už v tom mám dost zkušeností. Fotím tedy na film, který musím vyvolat. Ještě navíc ta kamera má nevýhodu, že film do ní musím natočit a pak zase po deseti snímcích vytočit v černém pytli,“ přiblížil náročnou technologii tvorby snímků Jiří Ksandr.

Reportáž Kláry Bulantové (zdroj: ČT24)

Sto jedenáct portrétů vytvořila jeho dcera Gabriela, která vysvětlila, že prvotní iniciativa vznikla z toho, že u otce v archivu našla staré negativy s portrétem Sudka. „Když jsem objevila jeho krásné portréty fotografované na velký formát, co nafotil George, který se s ním dobře znal a léta ho fotografoval, inspirovalo mě to k vytvoření souboru fotografií současných fotografů pohybujících se v Čechách, též na velký formát a Sinarem.“

Kromě ní a jejího otce se na fotografiích objevili i další fotografové, jako například Jan Šibík, Antonín Kratochvíl nebo Blanka Chocholová. „Bohužel ještě Koudelku tam nemáme, který vlastně v té době ještě nebyl v Praze, takže na toho čekáme,“ upřesnila Gabriela Ksandrová.

Z celého projektu by se tak měl stát drobný archiv českých fotografů.

Gabriela Gernat Ksandr – grafička, umělecká a módní fotografka. Vystudovala Mediadesign v Mnichově. Systematicky se věnuje aktům a portrétní fotografii. Úzce spolupracuje se svým otcem.

George Jiří Ksandr – Narodil se v roce 1949 v Praze, Vystudoval FAMU, obor umělecká fotografie. Od roku 1984 žije v Mnichově. Živí se reklamní fotografií i svou volnou tvorbou.

Jako fotograf pracoval pro ARTCENTRUM na audiovizuálních projektech pro Írán, Indii, Japonsko, Filipíny a Rusko. Mezi jeho klienty patří například Aral, Becherovka, Harper 's Bazaar, Mazda, Nivea, Pepsi, Skloexport, Staropramen, U.S. National Parks a mnoho dalších.

Jeho práce jsou zastoupeny ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, v Muzeu moderního umění v Brooklynu, v galeriích Maulberger, Karl & Faber, Hoffmann a dalších. George Ksandra zastupuje aukční síň Villa Grisebach. Vystavuje především v Evropě a USA (např. New York, Praha, Mnichov, Helsinky).