George Michael to myslí upřímně. Začíná Prahou

Praha – Britský zpěvák a skladatel George Michael zahájí dnes v Praze své turné Symphonica: The Orchestral Tour. Britského zpěváka a skladatele ve Státní opeře doprovodí Český národní symfonický orchestr (ČNSO). Do Česka se Michael vrátí ještě 14. listopadu, kdy vystoupí v pražské O2 areně.

George Michael připravil pro tyto koncerty největší hity ze své třicetileté kariéry a současně několik coververzí skladeb dalších popových hvězd. Hity dostaly nové symfonické aranže.

Vedle Prahy se Michael představí také fanouškům například v Paříži nebo Londýně. Tam chce také 6. listopadu odehrát speciální charitativní koncert ve prospěch nadace nedávno zesnulé hollywoodské hvězdy Elizabeth Taylorové. Při turné prý začne pracovat na nových písničkách, své zatím poslední album Patience vydal před sedmi lety.

George Michael: „Myslím, že po hudební stránce bude tohle turné a album překvapivé, protože jsem k sobě nyní mnohem upřímnější.“

Kontinentální část turné končí 23. listopadu koncertem ve Štrasburku. Zpěváka bude po celou dobu provázet ČNSO, který nedávno na symfonickém turné doprovodil Stinga, loni zase arménsko-amerického skladatele a multiinstrumentalistu Serje Tankiana.  

Rozhovor s Janem Hasenhörlem (zdroj: ČT24)

„Jak se Stingem, tak s Georgem Michaelem jsme se potkali až těsně před koncertem, kdy jsme měli zkoušku,“ nechal nahlédnout do příprav Jan Hasenhörl, ředitel a trumpetista ČNSO. „V jednání je další spolupráce, ale neprozradím zatím s kým. Bude se nejspíše týkat příštího ročníku Prague Proms,“ dodal.

Georgios Kyriacos Panayiotou, uměleckým jménem George Michael, má řecké kořeny. V letech 1981 až 1986 působil společně s Andrewem Ridgeleym v popové skupině Wham!, později se proslavil coby sólový zpěvák ovlivněný soulem a rhythm and blues. Jeho debutové album s názvem Faith vyšlo v roce 1987 a vyhrálo Grammy v kategorii Nejlepší album roku. Po celém světě se prodalo přes 100 milionů jeho nahrávek, Michael byl nejhranějším interpretem britských rádií za uplynulých 20 let.

Loni v září byl odsouzen k osmi týdnům vězení za řízení pod vlivem drog a způsobení dopravní nehody. Ve vězení nakonec strávil téměř měsíc, zbytek trestu mu byl prominut.