Němci natočí nového Vinnetoua

Berlín - Německá produkční společnost Constantin Film se chystá v USA znovu zfilmovat dobrodružný román Karla Maye Vinnetou. Točit se má začít příští rok a jako scenárista byl angažován Michael Blake, který je podepsán pod oscarovým westernem Tanec s vlky. Začátkem roku 2012 se chce společnost pustit i do jiného projektu - filmu o únosu Nataschy Kampuschové.

„Nápad udělat tenhle film leží u nás ve společnosti už deset let,“ řekl mnichovskému deníku Merkur šéf Constantin Filmu Martin Moszkowicz. S myšlenkou přivést znovu na plátna kin legendárního náčelníka Apačů, kterého i v Česku proslavil francouzský herec Pierre Brice, podle Moszkowicze přišel zakladatel německé produkční firmy Bernd Eichinger. Známý producent, který letos v lednu zemřel, byl považován za velkého znalce Mayova díla.

Šestašedesátiletý Blake ve filmovém světě proslul adaptací románu Tanec s vlky, za niž získal jednoho ze sedmi Oscarů, kterými byl tento western režírovaný hercem Kevinem Costnerem oceněn. „Je jedním z nejlepších znalců dějin a střetávání evropských osadníků s indiánskými kmeny na americkém jihozápadě,“ zdůvodnil výběr scenáristy Moszkowicz.

Constantin Film se podle něj chystá dotáhnout do konce také další z Eichingerových projektů - snímek o únosu Rakušanky Nataschy Kampuschové. „Bernd napsal 50 až 60 stránek scénáře. Ten se teď dokončuje a na začátku příštího roku se bude ve Vídni a v Německu filmovat,“ doplnil Moszkowicz. Režijní taktovky se podle něj ujme Američanka Sherry Hormannová, od níž mohli čeští diváci naposledy v kinech vidět životopisné drama Květ pouště.