Kritikům se líbí Strom života

San Sebastian - Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI) udělila svoji hlavní cenu pro nejlepší film roku snímku Strom života režiséra Terrence Malicka. Tato cena je výsledkem volby 205 kritiků napříč celým světem, kteří vybírají ze všech celovečerních filmů natočených v předchozích 12 měsících. Ocenění bude předáno na zahajovacím ceremoniálu 59. ročníku Festivalu San Sebastian, který odstartuje 16. září v Kursaal Auditorium.

Strom života Terrence Malicka zahájí sekci Zabaltegi-Pearls tohoto festivalu poté, co na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v květnu letošního roku převzal Zlatou Palmu. Film s Bradem Pittem a Seanem Pennem v hlavních rolích je poetickou, osobní reflexí vypovídající o významu a smyslu lidského života.

Terrence Malick, který před lety získal na tomto festivalu nejvyšší ocenění Zlatá mušle za svůj snímek Zapadákov, poděkoval všem členům FIPRESCI za jejich uznání: „Je povzbudivé najít tolik ušlechtilých srdcí, která mě podporují, a všechny ty, kteří se mnou pracují, abychom i nadále dělali pokroky.“

Tak jak tomu bývá, Terrence Malick se osobně nezúčastní předávání této ceny na zahajovacím ceremoniálu, a tak cenu převezme zástupce společnosti Tri Pictures, španělského distributora filmu.

Na předchozích ročnících Festivalu San Sebastian byla cena FIPRESCI předána filmům režírovaným těmi nejvýznamnějšími filmaři světa: Pedro Almodóvar, Paul Thomas Anderson, Jafar Panahi, Kim Ki-duk, Aki Kaurismäki, Nuri Bülge Ceylan, Jean-Luc Godard, Cristian Mungiu, Michael Haneke a Roman Polanski.