Tenorista Kaufmann opět potěší české uši

Praha – Jonas Kaufmann se přesně po roce vrátí do Prahy. Jeho koncert se uskuteční 8. ledna příštího roku v Obecním domě. Německý tenorista při svém druhém koncertu v Česku nabídne nejslavnější operní árie a písně.

Kaufmannův první koncert v Praze letos v lednu byl beznadějně vyprodán a nadšené publikum jeho výkon odměnilo čtyřikrát ovacemi vestoje. Ve Smetanově síni letos 10. ledna provedl populární italský a francouzský operní repertoár a své poslední album Verismo Arias. Stejně jako při jeho první návštěvě Prahy jej při druhém koncertě 8. ledna doprovodí Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, který bude řídit německý dirigent Jochen Rieder.

O několik dní později, 25. ledna, vystoupí ve Smetanově síni vycházející hvězda operního nebe, americká mezzosopranistka Kate Lindseyová. Zatímco Kaufmann se do Česka vrací podruhé, pro Lindseyovou bude koncert českou premiérou. Lindseyovou bude doprovázet Český národní symfonický orchestr, který povede hudební ředitel Královské valonské opery v Lutychu Paolo Arrivabeni.

Kate Lindseyová
Zdroj: Stránky Kate Lindseyové/Cory Weaver

Z dosud zveřejněné části programu vyplývá, že v úvodu koncertu zazní cyklus písní Hectora Berlioze na text Théophila Gautiera. V programu bude také mimo jiné Ah! Que j'aime les militaires, rondo vévodkyně z 1. dějství komické opery Velkovévodkyně z Gerolsteinu od Jacquese Offenbacha. Dále by v první části představení mělo dojít na árie z Mozartových oper Figarova svatba a Don Giovanni.

V roce 2012 se příznivci operního zpěvu v Praze dále mohou těšit na irskou mezzosopranistku Taru Erraughtovou a amerického tenoristu Lawrence Brownleeho, jejichž společný recitál se v metropoli uskuteční 2. května. Do Prahy se 25. září vrátí slavná lotyšská mezzosopranistka Elina Garančová a 23. listopadu se představí italský basbarytonista Ildebrando D'Arcangelo. Všechny tři koncerty doprovodí Pražská komorní filharmonie, kterou postupně povedou Marco Armiliato, Karel Mark Chichon a Jakub Hrůša.

Vydáno pod