Husa na LSD

Řevnice – Šest představení od dvou divadelních souborů – jednoho pražského a jednoho brněnského – zpříjemní večery divadlachtivému publiku v Řevnicích. Od 23. do 29. srpna se tu konají Lesní slavnosti divadla neboli zkráceně LSD.

Festivalovým nováčkem sedmého ročníku je brněnská Husa na provázku. Přehlídku zahájí autorskou inscenací Jiřího Jelínka Shakespyré – commedia plná omylů s podtitulem Všechno, co jsme věděli o Shakespearovi, a nikdo se nás na to neptal. Druhým titulem dovezeným z Brna bude zpracování polozapomenutého textu Václava Havla na téma Češi a svět – Prase aneb Václav Havel's Hunt for a Pig.

Tradičnímu účastníkovi LSD, Dejvickému divadlu, jsou vyhrazeny čtyři večery. Do programu zařadila pražská scéna například Dračí doupě, hru z pera slovenského dramatika Viliama Klimáčka o setkání dvou dávných kamarádů, která se ne náhodou jmenuje stejně jako česká stolní fantasy hra na hrdiny. V hlavních rolích David Novotný a Ivan Trojan.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Speciálně na Lesních slavnostech uvede Dejvické v obnovené premiéře dvakrát jednu z nejstarších her ze svého repertoáru. Divadelní adaptace románu I. A. Gončarova Oblomov vznikla v režii Miroslava Krobota. Ten je podepsán i pod Mužem bez minulosti, inspirovaném stejnojmenným filmem finského režiséra (a nedávného hosta letošní Letní filmové školy v Uherském Hradišti) Akiho Kaurismäkiho. Adaptace jeho snímku LSD letos uzavře.