Štefan Margita namíchá opět Nápoj lásky

Praha - Nejkrásnější muzikálové melodie je název nového turné tenoristy Štefana Margity. V rámci něj pěvec plánuje celkem čtyři zastávky v Čechách a jednu na Slovensku. První koncert proběhne 4. prosince v Bratislavě, poslední pak 17. prosince v Českých Budějovicích, Margitu na něm doprovodí klavíristka Katarína Bachmanová. Hosty turné, které ještě zahrne vystoupení v Praze, Hradci Králové a Mladé Boleslavi, budou Martina Bártová a Jan Kříž z Divadla Kalich. Předprodej vstupenek bude zahájen 1. září. Informoval o tom mluvčí Divadla Kalich Jaroslav Panenka.

"Na programu bude muzikálový repertoár i slavné a populární operní árie jako Nápoj lásky nebo Granada. Publikum nemusí znát, ze které opery to je, ale bude vědět, že to určitě někde slyšelo," řekl Margita. Z muzikálového repertoáru zazní písně z děl Les Misérables, Notre-Dame de Paris či Porgy a Bess.

Margita dodal, že by na své tuzemské turné, na které vyráží po pěti letech, chtěl dotáhnout i lidi, kteří nikdy nebyli v opeře. Tomu odpovídá i snaha udržet vstupné na výši přístupné široké divácké obci. Podle producenta turné Michala Kocourka by cena za jednu vstupenku neměla přesáhnout částku 500 korun.

V Praze populární operní pěvec vystoupí 7. prosince v Divadle Kalich, kde se loni před vyprodaným hledištěm uskutečnil jeho recitál. „Měl jsem možnost komunikovat s diváky, tu mi velké sály nedávají. Takže jsem moc rád, že si takový zážitek můžu zopakovat,“ uvedl pěvec známý především v operních kruzích, který však na muzikál nenahlíží skrz prsty.

Štefan Margita

„Rozlišuji pouze dobrou a špatnou muziku. A pak je jedno, zdali jde o operu, muzikál nebo třeba jazz… Čili pokud se nějaký muzikál povede, rád si ho poslechnu. Ve světě jsem jich viděl spoustu a stále u mě vedou Les Misérables.“

Letos se v Praze Margita 13. března dočkal velkého aplausu zaplněného Španělského sálu na vystoupení v rámci cyklu Hudba Pražského hradu. Košický rodák na recitálu s klavírním doprovodem Kataríny Bachmanové a s hostující sopranistkou Kateřinou Šmídovou Kalvachovou nabídl písně i slavné árie.

Margita, manžel populární české zpěvačky Hany Zagorové, často vystupuje v předních operních domech v San Francisku, milánské La Scale, londýnské Královské opeře Covent Garden i pařížské Opéra Bastille. Předloni na podzim s úspěchem debutoval v prestižní newyorské Metropolitní opeře, kterou považuje za nejvyšší metu, jíž může operní pěvec dosáhnout. Ztvárnil zde hlavní roli v opeře Z mrtvého domu od Leoše Janáčka.

Vydáno pod