Čajová kultura opanuje Kampu

Praha - Občanské sdružení Čajomír pořádá již třetí ročník festivalu čajové kultury a umění s názvem Čajomír fest 2011, tentokrát na pražské Kampě. Setkávají se zde nadšenci a profesionálové se zájmem o čajovou kulturu. Festival, který představuje čaj jako nápoj, který s sebou nese mnoho zajímavých informací o národních zvyklostech, kultuře, umění, přístupu k životu a k sobě samým, proběhne od 26. do 28. srpna. S programem i dramaturgií akce seznamuje v rozhovoru pro ČT24 ředitel festivalu Jaromír Horák.

„V Evropě existují veletrhy dovozců a prodejců čaje, takže klasická komerční záležitost, ale nekomerční festival takového rozměru, jako pořádáme my, v Evropě zatím není. Prezentujeme čajovou kulturu z celého světa, prostřednictvím zástupců z jednotlivých zemí, zároveň ukazujeme fenomén českých čajoven, kdy se nám podařilo získat až 50 prezentací jak profesionálů, tak amatérských nadšenců,“ přiblížil obsah festivalu Horák. 

Festival je v podstatě jedna velká degustace. Každá čajovna prezentuje pouze jeden čaj, který mají možnost návštěvníci ochutnat, což dohromady činí na 50 vzorků. V rámci festivalu funguje i tržnice, kde je možné nakoupit čaj přímo od dovozců. Dále je připravena čajová škola, kde se mohou lidé seznámit se správnými pravidly přípravy čaje, rozeznávat chutě zeleného, bílého, černého čaje. Připraveny jsou také výstavy konviček, japonských starožitností a jakási interaktivní expozice tradičních národních stylů, kdy mohou návštěvníci porovnat japonský, čínský, marocký, mongolský, korejský styl.

Jaromír Horák dále v rozhovoru upozornil na to, že v Čechách je přístup k čaji různý. „Pochopitelně většina preferuje rychlou, pytlíkovou variantu. Ovšem českým fenoménem je, že po revoluci zde vyrostla velká síť čajoven. Momentálně je jich více než 300, což je opravdu evropský unikát.“

Část festivalu můžete sledovat v přímém přenosu z Divadla Kampa v sobotu 27. srpna od 13:00 na portále ČT24.

Vydáno pod