Morcheeba Praze ukáže, co má v krvi

Praha - Britská skupina Morcheeba, kterou opět od minulého roku tvoří zpěvačka Skye Edwardsová a bratři Paul a Ross Godfreyovi, vystoupí 7. října v pražském Kulturním centru Vltavská. Vstupenky jsou ode dneška v předprodejích v sítích Ticketsforpeople, Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal za 800 korun plus poplatky. Za pořadatele koncertu o tom informoval Michal Rejzek.

Edwardsová se do kapely loni vrátila po sedmi letech a s bratry Godfreyovými natočila nové album Blood Like Lemonade. Podle hudebních publicistů jde o jedno z jejich nejosobnějších alb s písněmi, ve kterých se odrážejí osobní vztahy členů kapely. Nahrávka uspěla v hitparádách a Morcheeba dokázala, že s návratem Skye dokáže navázat na své nejlepší roky. „Morcheeba je jako indiánské týpí. Je třeba na nás všech, abychom vytvořili jeho solidní základ a strukturu. Paul dělá skoro všechno ve studiu, já a Skye skoro všechno na pódiu,“ podotkl Ross Godfrey.

Skupina Morcheeba se během své patnáctileté kariéry dostala z malých sálů před 60 0000 nadšených fanoušků v Brazílii a v Číně. Její členové měli také možnost hrát se svými vzory, jako jsou Big Daddy Kane, David Byrne, Kurt Wagner a Slick Rick. Po čtyřech úspěšných albech se skupina rozdělila a Skye se rozhodla pro sólovou kariéru. Její vokální náhrada v Morcheebě ale bratry Godfreyovy příliš neuspokojila a na šestém albu Dive Deep zbylo z Morcheeby prakticky jen duo s hostujícími vokalisty.

„Vždycky jsme chtěli se Skye znovu spolupracovat. Po prvních čtyřech deskách se mezi námi vytvořilo silné kouzlo, ale pauza byla nevyhnutelná a Skye toužila natočit si desku sama. Před šesti měsíci jsme se náhodou potkali v Londýně a dohodli jsme se, že dáme řeč o nové možné desce. Poslali jsme jí pár věcí, ona do nich dodala melodie, a když jsme to slyšeli, kouzlo bylo zase zpátky. Mezi námi prostě existuje nějaká zvláštní energie,“ uvedl Ross Godfrey.

Morcheeba si vydobyla značnou popularitu i mezi českými posluchači. Jejich příjemný mix trip hopu, funku a blues, zahalený do melancholických melodií, zazněl v Česku naposledy loni na závěr 16. ročníku festivalu Rock for People na letišti v Hradci Králové.