Patti Smithová dokázala, kolik poezie je v rokenrolu

Stockholm - „Poetická rockerka“ Patti Smithová a americký smyčcový kvartet Kronos jsou letošními laureáty švédské hudební ceny Polar Music. Ocenění jim v úterý na slavnostní ceremonii ve Stockholmu předal švédský král Carl XVI. Gustav. Cena, dotovaná částkou jeden milion švédských korun (asi 2,6 milionu Kč), je udělována od roku 1992 vždy ve dvou liniích - za zábavnou hudbu a vážnou hudbu. Oznámila to švédská média.

Ocenění Smithové zdůvodnila odborná porota její schopností prokázat, „jak hluboko je rokenrol zakotven v poezii a kolik poezie je v rokenrolu“. „Patti Smithová je Rimbaudem se zesilovači,“ cituje z hodnocení agentura DPA. Dojatá Smithová přijala podle svých slov ocenění s pokorou a jako inspiraci.

„Taková jsem já. Nerozptýlila jsem se a je jedno, co jsem v životě obětovala. Ten tvůrčí prostor, který je taky spojený s mojí duší, srdcem a myslí, cítím stále jako intimn,“ řekla. Poděkovala rodině a členům své kapely za podporu a vyzvala obecenstvo z řad švédské smetánky, aby „obrátilo svá srdce, mysl i zdroje“ na pomoc obětem hladomoru v Africkém rohu.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Experimentální smyčcové kvarteto Kronos, které působí v San Francisku už 40 let, ocenila porota za „dlouhodobý revoluční přínos komorní hudbě“. Členové skupiny „natolik rozšířili potenciál smyčcových kvartet, že jejich repertoár v současnosti zahrnuje veškerou hudbu od Mozarta přes Beethovena po avantgardní rock včetně stylů ze všech koutů světa“.

Cenu založil v roce 1989 manažer legendární švédské popové skupiny ABBA Stig Anderson. Mezi známé laureáty předchozích ročníků patří třeba Paul McCartney, Bob Dylan a Bruce Springsteen z rockové branže a Pierre Boulez či Isaac Stern z klasické hudby.

Vydáno pod