SOČR pod novou taktovkou

Praha - Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) vstoupí do své 85. sezony s novým šéfdirigentem Ondrejem Lenárdem, který na tomto postu vystřídal Vladimíra Válka. Orchestr nabídne opět 15 abonentních koncertů. První se koná 5. září v Dvořákově síni pražského Rudolfina. První abonentní koncert nabídne Německé requiem pro sóla, sbor, varhany a orchestr Johannese Brahmse. Sólisty budou sopranistka Simona Houda-Šaturová, barytonista Vladimír Chmelo a Pražský filharmonický sbor.

Rozhlasové symfoniky poprvé v roli šéfdirigenta povede Lenárd. „Je to pro mne čest a vyznamenání. Před lety jsme začínal v Symfonickém orchestru Slovenského rozhlasu, takže se působením v orchestru Českého rozhlasu uzavírá moje kariéra s rozhlasovými orchestry,“ podotkl Lenárd. Dodal, že chce navázat na tradičně vysokou uměleckou úroveň SOČR.

Válek, který přijal titul Čestný šéfdirigent SOČR, v nové sezoně povede rozhlasové symfoniky na dvou abonentních koncertech. Hlavním hostujícím dirigentem bude Ronald Zollman. „Pochází z Belgie, kde byl mnoho let šéfdirigentem Belgického národního orchestru v Bruselu. Je velkým obdivovatelem české hudby a zapáleným propagátorem autorů 20. a 21. století,“ podotkl intendant SOČR Jan Simon.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Dalšími dirigenty sezony 2011/2012 budou například Maxim Šostakovič, Tomáš Hanus nebo Tomáš Brauner. Ze sólistů návštěvníci koncertů SOČR uslyší například Romana Janála, Huguese Leclera, Iva Kahánka, Ivana Ženatého, nového sólistu SOČR Jana Mráčka, Jiřího Bártu nebo Petra Nouzovského.

SOČR se letos zúčastnil Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, kde účinkoval s tenoristou Ramónem Vargasem, violoncellistou Mischou Maiskym a do třetice s Plácidem Domingem. Další setkání se slavným interpretem soubor čeká 10. prosince v pražské O2 areně, kde doprovodí tenoristu Josého Carrerase.

Závěrečný koncert 84. abonentní sezony SOČR se konal 20. června. V Dvořákově síni pražského Rudolfina zazněla Mozartova Koncertantní symfonie Es dur a Sukova smuteční symfonie Asrael. Jako sólisté vystoupili houslista Vlastimil Kobrle a violista Karel Untermüller.

Vydáno pod