Jičín žije pohádkami

Jičín - V Jičíně dnes ráno začal 21. ročník festivalu Jičín - město pohádky. Letošní ročník, který potrvá do neděle 11. září, připomíná 100. výročí narození známého spisovatele Václava Čtvrtka, jenž společně s výtvarníkem Radkem Pilařem vytvořil populární pohádkové příběhy o Rumcajsovi. Mottem letošního ročníku je taneční pohádkování a celý festival je zaměřený na tanec a pohyb, v Jičíně se proto představí folklorní soubory, připravená jsou baletní vystoupení či taneční workshopy.

Součástí festivalu budou také divadelní představení, různé výstavy či zhruba čtyři desítky tvůrčích dílen, do kterých se mohou zájemci zapojit. Dnešní úvodní den festivalu je Dnem pro Světlušku, a proto se odpoledne kromě slavnostního předání symbolického klíče od města dětem uskuteční křest hmatového turistického průvodce pro zrakově postižené nazvaného Pohádkovým Českým rájem. Tradiční průvod, který v minulých letech zahajoval festival, se uskuteční až ve čtvrtek. Celý program naleznete zde.

Pohádkový festival přiláká každoročně tisíce návštěvníků, například loni akce festivalu, který byl věnovaný klasickým českým pohádkám, navštívilo na 70 000 lidí. Na rozdíl od posledních tří ročníků, kdy festival pořádal fond společně s městem, je letos jediným pořadatelem festivalu nadační fond. Jičínská radnice je pouze partnerem festivalu. Po loňském ročníku fond smlouvu s městem vypověděl a novou smlouvu o spolupořadatelství se přes mnoho jednání uzavřít nepodařilo. Uzavřena byla nakonec pouze smlouva o partnerství pro letošní ročník. O formě spolupráce fondu a města na pořádání dalších ročníků se teprve bude jednat.

Jičínští zastupitelé také musí rozhodnout o použití přebytku hospodaření posledních tří ročníku festivalu. Celkový přebytek činí asi 2,3 milionu korun, z nichž na účtu města zůstává více než polovina. Zastupitelé mají představu, že by se peníze měly vrátit zpět do pořádání festivalu, ale nemohou se shodnout na formě, jakou peníze festivalu dát.

Vydáno pod