Hans von Aachen: Zvěstování Panně Marii

Cyklus Národní galerie nikdy nezavírá, který přináší společně s NG v Praze portál ČT24, se tentokrát zaměří na mimořádnou ukázku pozdní rudolfinské malby. Obraz Zvěstování Panně Marii je vynikajícím dokladem pozdního stylu malíře Hanse von Aachena, jenž byl především citlivým portrétistou, ale také autorem alegorických, mytologických a právě sakrálních obrazů. Výrazová oproštěnost a soustředění na samotnou podstatu děje, exkluzivní provedení i temnosvitá vazba jsou momenty, které již ukazují do budoucnosti, směrem k barokní malbě. Jaké tajemství zachytil malíř v obrazu, v němž zpracoval téma z Lukášova evangelia, ze Zlaté legendy, napoví kurátorka Marcela Vondráčková.

Marcela Vondráčková je kurátorkou Sbírky starého umění. Vystudovala obor Dějiny umění na Filozofické fakultě UK v Praze (1996), kde absolvovala i doktorské studium (2005). Specializuje se na malířství 17. a 18. století v Čechách, podílela se kurátorsky i autorsky na řadě výstavních projektů NG.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Zvěstování Panně Marii (zdroj: ČT24)

Další díl seriálu přineseme opět v neděli 18. září. Kurátorka Sbírky starého umění NG v Praze Olga Kotková tentokrát představí obraz Maartena van Heemskercka Venuše a Amor ve Vulkánově dílně. Všechny předešlé díly naleznete zde.