Violoncellista Jiří Bárta rozezvučí Kutnou Horu

Kutná Hora – Na pozvání violoncellisty Jiřího Bárty přijíždějí každoročně počátkem června do Kutné Hory vynikající domácí a zahraniční sólisté, aby zde v průběhu jednoho týdne intenzivně zkoušeli a večer předvedli své umění při celkem devíti koncertech v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora. Festival je jedinečný právě především tím, že je založen na principu tvůrčí dílny. Vystoupení se konají v prostorách historických objektů města, které spoluvytvářejí úžasnou atmosféru každého z koncertů.

Nejvíce koncertů, celkem pět, se v letošním, čtvrtém ročníku festivalu odehraje v chrámu sv. Barbory. „Podařilo se nám to pěkně akusticky přizpůsobit, postavili jsme pódium s akustickou stěnou,“ přibližuje violoncellista a zároveň umělecký šéf festivalu. Díky této speciální zástěně se tento prostor může srovnávat s koncertními sály. Dalšími místy, kde se koncerty uskuteční, budou kaple Božího těla, Jezuitská kolej a také Základní umělecká škola v Kutné Hoře.

Pozvání přijali fenomenální japonský houslista Daishin Kashimoto, francouzský klarinetista Michel Raison, potřetí přijede klavírista Konstantin Lifschitz, Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Markem Ivanovićem, ale také známí sóloví umělci: Roman Patočka, Karel Untermüller, Radek Baborák atd. „První koncertjsme tradičně umístili do krásného prostoru kaple Božího těla. Můžete se těšit na nádherné Barberovo Adagio ze Smyčcového kvartetu. To dosáhlo popularity, o které se asi autorovi ani nesnilo. V USA patří k oficiálním smutečním skladbám, asi jako Dvořákovo Largo z Novosvětské u nás,“ poznamenává Bárta.

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora (zdroj: ČT24)

Mezinárodní festival Kutná Hora se uskuteční od 4. do 11. června. Každý den proběhne jeden koncert, výjimkou je poslední den festivalu, kdy jsou na programu koncerty dva. Program zakončí jazzrocková zpěvačkaBetty Lee & Beadbeat.