Tři knižní tipy Pavla Mandyse

Koho myslíte, že byste potkali v pekle, kdyste se tam dostali? William Shakespeare, Adolf Hitler, Anna Boleynová nebo většina amerických prezidentů pykají za své hříchy v tom, které stvořil Robert Olen Butler. O nic méně horko není ani v dalších dvou knižních tipech, které tentokrát vybíral publicista a kritik Pavel Mandys: v polském detektivním románu Zapletení Zygmunta Miłoszewského i v amrickém komiskovém hororu Zámek a klíč od Joea Hilla, syna Stephena Kinga.

Robert Olen BUTLER / Peklo
(Plus, překlad Miroslav Jindra, 269 Kč)

Poslední román amerického prozaika Roberta Olena Butlera zavede čtenáře na dantovskou cestu peklem. V tom Butlerově ovšem nechybí štiplavý a dosti černý humor. Pavel Mandys o knize: Je to taková parafráze na slavnou Dantovu Božskou komedii. I peklo v podání Butlera má mnohé analogie k současnému světu podobně jako Dantovo k tomu renesančnímu. Život v pekle podle Butlera se zdá být zcela podobný tomu pozemskému, jen každou chvíli přijdou na ty nešťastníky, kteří jsou tam uzavření, nějaká ta muka, ať už fyzická, nebo psychická. Hlavním hrdinou je televizní moderátor, který zjistí, že peklo možná není tak nebezpečné, jak se zdá, a začne plánovat únik spolu s dalšími hříšníky. Butler si tak pohrává s tím, kdo všechno by v pekle mohl být a za co. Výsledkem je něco mezi hororem a parodií, můžeme knihu brát jako jízlivost vůči Americe v době vlády George Bushe mladšího.

Knižní tipy Pavla Mandyse (zdroj: ČT24)

Zygmunt MIŁOSZEWSKI /Zapletení
(Host, překlad Pavel Peč, 269 Kč)

Kombinací kriminálního příběhu a psychologického thrilleru je detektivka mladého polského spisovatele, která snese srovnání s anglosaskou nebo severskou konkurencí. Pavel Mandys o knize: Miłoszewski píše příběhy ze současnosti, hlavním hrdinou Zapletení je varšavský prokurátor vyšetřující vraždu, která se stane po jednom dramatickém terapeutickém sezení. Postupně rozkrývá osudy aktérů a dojde do 80. let, do doby řádění polské tajné bezpečnosti. Nakonec se ale ukáže, že ta zápletka je velmi tradiční, skoro se podobá zápletkám Agathy Christie. Miłoszewski za zachováním všech prvků postkomunistických zemí, které jsou tady pro justici a vyšetřování kriminálních případů typické, vystavěl velmi napínavý a rafinovaný detektivní příběh. Jeho román lze aplikovat na české prostředí se vším všudy.

Joe Hill / Zámek a klíč: Vítejte v Lovercraftu
Zdroj: ČT24

Joe HILL, Gabriel RODRIGUEZ/ Zámek a klíč: Vítejte v Lovercraftu
(Comics Centrum, překlad Jan Kantůrek, 499 Kč)

První část americké komiksové série v českém překladu. Klíčov je tajemná pevnost v Nové Anglii, kde přebývá bytost plná nenávisti a touhy otevřít všechny tajemné vchody do jiného světa. Jediný, kdo jim může stát v cestě, je rodina Zámkových, které osud předurčil stát se strážci zázračných klíčů. Pavel Mandys o knize: Zámek a klíč je momentálně jednou z nejuznávanějších komiksových sérií na americkém trhu. Autorem komiksového hororu je scenárista Joe Hill, mimochodem syn slavného spisovatele Stephena Kinga. Tradice kingovských zápletek a košatých příběhů jeho syn docela dodržuje – naznačí hned několik linií, kterými se příběh může ubírat. Doufám, že se ke všem dostane, jak Hill, tak kreslíř Rodriguez, který kresby pojal v poměrně realistickém duchu, nikterak strašidelném a nikterak dětinském.