The Lady, to je Su Ťij

Toronto – Filmový festival v Torontu uvedl premiéru nejnovějšího filmu francouzského režiséra Luca Bessona. Dlouho očekávaný snímek s názvem The Lady je inspirovaný životem barmské disidentky Aun Schan Su Ťij. Snímek slibuje velké emoce a náročnou výpravu.

„Su Ťij bojuje za demokracii ve své zemi. Obětuje jí všechno - lásku, děti, celý svůj život. Můj film by měl divákům připomenout, jaké máme štěstí, že žijeme ve svobodné zemi,“ upozorňuje režisér Luc Besson. Bessonovo líčení osudu barmské nositelky Nobelovy ceny za mír a jejího britského manžela ale kritika přijala spíš chladně. Režisérovi vytýkají hlavně přílišné zaujetí milostným příběhem.

„Na první pohled mi bylo jasné, že politické souvislosti jsou ve filmu jen kulisa. Jde o příběh muže a ženy, kteří se hluboce milují a také navzájem podporují. Oba od začátku tuší, že si Su Ťij bude muset vybrat mezi láskou a svou vlastí. Vrátí se do Barmy a rozhodne se v zemi stůj co stůj zůstat, i když ví, že už svého těžce nemocného manžela nikdy neuvidí,“ doplnila představitelka hlavní role Michelle Yeoh, jež má nyní do země zakázaný přístup.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Jak napovídá název filmu, Su Ťij je známá pod přezdívkou The Lady, protože se její jméno v Myanmaru nesmí vyslovit. Minulý rok byla na opakované výzvy OSN propuštěna z domácího vězení, kde střídavě strávila patnáct let. Režisér Luc Besson měl podle svých slov možnost potkat Su Ťij v době, když už měl film natočený. „Setkání mě hluboce zasáhlo. Je to ta nejkrásnější žena, jakou jsem kdy viděl,“ řekl.

Vydáno pod