Soubor divadla v K. Varech uvedl po sedmileté pauze první premiéru

Karlovy Vary – Karlovarské městské divadlo po více než sedmi letech vynucené přestávky zaviněné zrušením stálého souboru dnes opět nabídlo publiku premiéru, kterou nastudovali převážně místní herci. Téměř vyprodanému hledišti představilo hru finského autora Bengta Ahlforse nazvanou příznačně Divadelní komedie. Předehrou k vlastnímu představení byla krátká připomínka událostí, které předcházely zrušení místního souboru, a také aktivit vedoucích k jeho opětovnému vzkříšení.

Na jevišti si převzal umělecký šéf souboru Jiří Seydler unikátní štafetový kolík od vydavatelky karlovarského časopisu Jitky Kulhánkové. Ten je symbolem vztahu karlovarských občanů k místnímu divadlu a od roku 1995 prošel rukama lidí, kteří pořádali benefiční koncerty, výstavy, plesy i divadlo. Kulhánková byla mezi iniciátory petice za záchranu souboru, kterou podepsalo na 9 000 lidí. „Kéž by už nebylo potřeba žádných petic. Věřím, že si lidé do divadla za svým souborem znovu najdou cestu,“ uvedla.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Na scéně se v Divadelní komedii objevili herci, kteří v Karlových Varech řadu let působili, třeba Lucie Domesová a Petr Křiváček, ale rovněž herci angažovaní z jiných českých divadel. Například Igor Bareš z činohry Národního divadla v Praze nebo Tomáš Kolomazník a Jarmila Šimčíková ze Západočeského divadla v Chebu a Lenka Ouhrabková působící v pražských divadlech. Režie se ujal Michal Przebinda. „Premiéru jsme chystali v červenci a v srpnu, v době, kdy mají herci obvykle volno,“ řekl Seydler.

Divadelní komedie se hrála nejdříve s velkým úspěchem v Bratislavě. Potom dorazila do českých zemí a dočkala se několika inscenací, mimo jiné v Národním divadle moravskoslezském a v Divadle na Vinohradech. I když tato hra s Karlovými Vary přímo nesouvisí, v mnoha případech nejspíše bude události v lázeňské metropoli připomínat, poznamenal Seydler. Už veřejná generálka se těšila v srpnu velkému zájmu veřejnosti.

Radnice před sedmi lety zrušení stálého souboru zdůvodňovala klesající návštěvností a vysokými náklady na jeho provozování. Poté město pronajalo scénu na čtyři roky pražskému Divadlu Bez zábradlí Karla Heřmánka. Od ledna 2008 divadlo ale provozuje obecně prospěšná společnost Karlovarské městské divadlo. Pro letošek dostalo divadlo od města jako svého zřizovatele původně 13,5 milionu korun, ale jeho rozpočet byl poté posílen ještě o další milion korun právě na oživení místní scény.