Recenze: Lék na hudební stereotyp? DoZvuk!

Už vás nebaví omílat ve vaší mp3 stále stejný playlist? Chtěli byste si poslechnout nové věci, ale v dnešní změti interpretů pořádně nevíte, kde začít? Všem hudebním fandům se stejným problémem nabízí svou pomocnou ruku Rock Café. Již několikátý rok pořádá Vojtěch Karvánek ve spolupráci s tímto pražským klubem festival DoZvuk, který má za úkol představit domácí kapely, jež sice nekralují hudebním hitparádám, ale díky své kvalitě by neměly zůstat opomíjeny. Vítejte na přehlídce!

Málokdo by čekal, že se publikum dostaví již na sedmou hodinu, a málokdo by taky čekal, že jim to crossoverová partička Underside splatí tak dobrým setem. Zpěvák Majk se sice snažil tvářit přísně, jeho komunikace s návštěvníky však probíhala vstřícně. Řízné kytary dokreslovalo konečně kvalitní ozvučení, což vyzvedlo festival o několik stupínků výš.

Kdo mohl s Underside pomyslně soutěžit, byla havlíčkobrodská sestava Pop-Porn. Podle infantilního názvu byste nejspíš čekali rozvášněné školáky, avšak tak nabitého představení byste se od školou povinných nedočkali. Lídr Aleš Zelenka jako by z oka vypadl Tomáši Hajíčkovi, guru kapely Krucipüsk. Se stejnou vervou a energií rozhýbal slušně našlapané Rock Café a se svým elektro-metalcoreovým doprovodem odehráli jednoznačně nejlepší set celého večera. Tohle si do svého přehrávače napříště zařaďte!

A kdo že si tentokrát trochu přiskřípl prsty? Alternativní rocková záležitost z České Třebové NIL má jednu obrovskou přednost: zpěvačku Hanku Kosnovskou. Většinu kolegů totiž hravě přezpívá o deset tříd, o tom žádná. Jenže! Skoro to vypadalo, jako kdyby dlouhovlasá dračice nestála několik měsíců na pódiu a chtěla ze sebe všechno vyzpívat (i když vhodnější by bylo použít slovo vyřvat). Snažila se tak moc, až její chování působilo lehce afektovaně. „Moc přehnané, ani jednu písničku nezazpívala jako na desce,“ posteskl si jejich fanoušek. Je to tak, méně je někdy více.

Čas na čaj o páté. Šestičlenní Five O'clock Tea umí roztančit, to ano. Kombinace zpěvák a zpěvačka může být někdy dosti ošemetná, Fiki a GyGy se však relativně doplňují. Jejich souhra ale nemění nic na tom, že nehrají nic zázračného. Dívat se po jejich setu na tatéra salonu Hell tvořící dobrovolnici korzet na živou kůži působilo jako balzám.

Šlo o radikálně odlišnou kulturní vložku než předchozí přehlídka žonglérů. Usmívající se aktérka neztrácela klid, i když měla v zádech čím dál víc cvočků a se závěrečnou mašličkou pod jejími lopatkami skončilo i toto rozptýlení. Návštěvníky vyprovodili do postýlek crossoveroví tvrďáci Bundy Tad a další DoZvuk dozněl ke konci. Mp3 je zase obměněná, těšíme se na další rok.